ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Varning för stökig avtalsrörelse

  • Anders Ferbe, ordförande i IF Metall, och Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna tror att avtalsrörelsen kan bli tuff Foto: TT/Colourbox

Avtalsrörelsen har gått på en nit och nu varnar både fack och arbetsgivare för förseningar och ökad konfliktrisk.

Snart ska parterna i industrin vara överens om ett nytt löneavtal och sätta det märke som ska vara vägledande för övriga branscher.

Sedan en vecka tillbaka är det de opartiska ordföranden, Opo, som håller i industriförhandlingarna. Opo lämnade i veckan en skiss på ett avtal till parterna, ett första förslag som arbetsgivarna direkt nobbade. Arbetsgivarsidans drag är unikt, det kan vara första gången sedan industriavtalet infördes i slutet på 1990-talet som någon part direkt avvisar den första skissen. Och nu ökar oron för att industrin inte ska hinna i mål före deadline 31 mars.

”Det vi minst behöver är ökad osäkerhet och arbetsgivarnas nej ökar konfliktrisken”, varnar Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.

”Kommer vi inte överens före månadsskiftet är det konfliktåtgärder som gäller”, fortsätter han.

Även på arbetsgivarsidan varnas det för förseningar.

”Processen kan dra ut på tiden och det kan bli olika förskjutningar, men jag förväntar mig att vi går i mål senast 31 mars”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna som företräder basindustrin.

Opo föreslog i sin skiss ett tvåårigt avtal, vilket IF Metall kunde acceptera. Men arbetsgivarna tycker att fackets krav på 2,8 procent i löneökningar ligger för högt och vill därför se ett kortare avtal.

Anders Ferbe har svårt att förstå motparten.

”Väldigt konstig argumentation. Vi har inte ens börjat prata nivåer. De angriper vårt avtalskrav som varit känt i flera månader”, säger fackbasen.

Industriarbetsgivarnas vd håller fast vid sin hållning.

”Allt vårt fokus är på nivån i avtalet. Vi har sagt till Opos ordförande att vi vill se en nedväxling” säger Per Hidesten.

När han talar om nedväxling menar han en nivå som är lägre än dagens 2,3 procent.

”Oavsett längd på avtalet kommer vi helt fokusera på nivån”, säger Industriarbetsgivarnas vd.

Opo arbetar med ett nytt förslag som båda parter kan acceptera. Därefter kommer en hemställan, ett mer detaljerat bud med bland annat procentssatser. Först därefter börjar de svåraste förhandlingarna.

Tyck till