ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Usel årsstart för hedgefonder – men det finns en stjärna

  • Foto: TT

2016 har varit ett motigt år för många hedgefonder och i februari låg nettoutflödena ur fondkategorin på omkring 600 miljoner kronor. En hedgefondstrategi har dock gått urstarkt under årets första två månader.

Hedgefonder har varit populära bland spararna den senaste tiden och hade nettoinflöden på 11,3 miljarder kronor under fjolåret. I februari verkar spararna dock ha tappat smaken och hedgefonder hade i stället nettoutflöden på 0,6 miljarder kronor.

Hos nätmäklaren Avanza var handeln i hedgefonder 40 procent högre i februari än under en genomsnittlig månad det senaste året.

”Hedgefonder kan i den bästa av världar fungera som en krockkudde och ge tillväxt oavsett börsklimat. Utvecklingen de senaste åren har dock varit skral. Ändå valde svenskarna att rekordköpa under det första halvåret 2015 när den låga räntan på sparkonton och i räntefonder fick sparare att pröva nya jaktmarker”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Det nordiska hedgefondindexet NHX Composite, där 153 fonder ingår, steg med 4,6 procent under 2015. Sedan årsskiftet har indexet backat med 0,57 procent.

Den hedgefondstrategi som presterat bäst i år är CTA, eller händelsebaserad terminshandel, en strategi som primärt använder sig av kvantitativa datamodeller för att identifiera trender och rörelser för att sedan investera i terminer och derivat.

Hedgenordics CTA-index följer 15 olika CTA-fonder och i mars steg indexet med 4,3 procent. Sedan årsskiftet har det stigit med 9,6 procent.

Två av de CTA-fonder som gått bäst i år är RPM Evolving CTA Fund som enligt Hedgenordic är upp 12,6 procent sedan årsskiftet och IPM Systematic Macro Fund som stigit med 12 procent.

De mest köpta hedgefonderna hos Avanzas kunder under 2015-2016 är Catella Hedgefond, Brummer & Partners Multi-Strategy 2xL och Merrant Alpha Select. Säljsidan toppas av Atlant Stability, Atlant Explora och Excalibur.

”Att navigera rätt i hedgefondsdjungeln är snårigt. Vad de väljer att fylla fonden med är ofta oklart, tillväxten varierad och prislappen hög. Fonderna är därför mest en överkurs för majoriteten av sparare men kan fortfarande vara ett alternativ för den aktiva spararen som letar efter ett extra ben i portföljen”, säger Claes Hemberg.

De mest köpta hedgefonderna hos Avanza 2015-2016

Fond
1. Catella Hedgefond
2. Brummer & Partners Multi-Strategy 2xL
3. Merrant Alpha Select
4. Gladiator
5. Brummer & Partners Multi-Strategy Acc
6. Nordea-1 Stable Equity Long Short
7. SEB Asset Selection
8. Adrigo Hedge
9. Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge
10. Lynx
De mest sålda fonderna hos Avanza 2015-2016

Fond
1. Atlant Stability
2. Atlant Explora
3. Excalibur
4. Atlant Sharp
5. Alsback European Absolute Return
6. Brummer & Partners Zenit
7. Norron Target
8. Atlant Edge
9. Lancelot Global Select
10. Brummer Helios 2xL

Källa: Avanza.

Tyck till