ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börserna: Tydligt plus en bit in i fredagshandeln

Pilarna pekade uppåt på Wall Street, som några timmar in i fredagshandeln låg tydligt på plus vid dagshögsta.

Investerare omvärderade torsdagens ECB-beslut vilket tillsammans med uppgång i oljan satte fart på marknaden som svängde rejält föregående session.

Kring klockan 18.00 noterades Dow Jones Industrial Average 1,3 procent högre vid 17.215. S&P 500 steg 1,4 procent till 2.016. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 1,4 procent till 4.727.

Omkring 350 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 750 miljoner aktier omsatts.

"Alla aggressiva försök att stimulera tillväxt och hålla expansionen på rätt väg är positivt. Farhågorna för en global recession har dragit sig tillbaka, vilket har varit en av nycklarna", sade Joe Quinlan, marknadsstrateg vid US Trust Bank, till Bloomberg News.

Torsdagens besked från ECB om att öka stimulanserna men att räntan sannolikt nått botten, ledde till en svängig session på USA-börsen som dock avslutade starkt. Uppåtrörelsen fortsatte i fredagshandeln efter att investerare omvärderat och omfamnat Mario Draghis åtgärder.

Inom S&P500 gick bank starkt med Bank of America och Citigroup på plus 2 procent vardera. Att WTI-oljan ökade nära 2 procent hjälpte energisektorn, som går mot den fjärde plusveckan i följd. Anadarko Petroleum, som på torsdagen aviserade uppsägningar av 1.000 arbeten på grund av oljefallet, steg drygt 7 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 4 punkter till 1,97 procent.

Tyck till