ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA-börserna: ECB-besked gladde New York

Köparna hade övertaget i den inledande fredagshandeln på Wall Street, som steg efter en svängig gårdag.

Torsdagens ECB-besked innehållande ett massivt stödprogram i kombination med räntesänkningar hade sjunkit in hos marknaden som valde att tolka det hela som positivt.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average upp 1 procent till 17.158. S&P 500 ökade 0,9 procent till 2.008. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,9 procent till nivån 4.705.

Omkring 140 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 250 miljoner aktier omsatts.

"Alla aggressiva försök att stimulera tillväxt och hålla expansionen på rätt väg är positivt. Farhågorna för en global recession har dragit sig tillbaka, vilket har varit en av nycklarna", sade Joe Quinlan, marknadsstrateg vid US Trust Bank, till Bloomberg News.

Inom S&P500-index tog konjunkturkänsligt ledningen i den breda börsuppgången. Brentoljan noterades tydligt ovan 40 dollar per fat, efter att IEA uppgett att de ser ljuset i tunneln för oljan. Tungviktarna Chevron och Exxon steg 2 procent respektive 1 procent.

Efter ECB:s aggressiva stimulanspaket hade bankerna en stark dag på de stora Europabörserna, vilket spred sig även till andra sidan Atlanten. Bank of America och Citigroup ökade runt 1 procent vardera.

Vidare rusade Ulta Salon Cosmetics 13 procent efter att företaget, som säljer kosmetika och skönhetsprodukter, levererat en vinst som överträffade förväntningarna samt guidat för bättre tider. Därtill höjde JP Morgan höjt sin riktkurs för aktien.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 1 punkt till 1,95 procent.

Tyck till