ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tyskland nobbar Dublinåtersända

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Tyskland kommer inte längre att ta emot många flyktingar som skickas tillbaka till landet enligt Dublinförordningen. Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) varnar för att Sverige och andra länder kan komma att dra det tyska beslutet till domstol.

Enligt förordningen ska en asylansökan prövas i det land där den sökande först registrerades. Men i Tyskland är asylprocessen uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell asylansökan och Tyskland kommer nu endast ta emot de flyktingar som genomgått båda stegen innan de begett sig vidare till ett annat land.

För Sveriges del är det just nu 700 asylsökande som på grund av Tysklands nya hållning kommer att få sin asylansökan prövad här i stället för i Tyskland.

"Vi har redan kontaktat den tyska regeringen om det här, på tjänstemannanivå, och vi är inte ensamma. Det här berör i praktiken de flesta andra EU-länder. Står de (Tyskland) fast vid det här så kan det mycket väl sluta i EU-domstolen", säger Morgan Johansson till TT.

Han säger att det är ett uttryck för vilken press som Tyskland står under.

"Sverige har ju sett en nedgång i antalet asylsökande till vårt land under året, men Tyskland har fortsatt haft en väldigt stor inströmning - 100.000 bara under januari månad. De är under väldigt stor press och det kan man ha förståelse för. Men det innebär ju inte att man får bryta mot Dublin-reglerna ändå", säger Johansson.

Morgan Johansson ifrågasätter det tyska tvåstegssystemet och anser att redan den första registreringen ska vara avgörande för i vilket land asylansökan ska behandlas.

"Är du väl registrerad i Eurodac-systemet så är det det landet som ska hantera din asylansökan och man kan inte tolka det på annat sätt. Men Tyskland gör det här som ett utslag av den press som de står under. Men så länge vi inte har ett annat system än Dublin så är det det som måste gälla, för Tyskland också", säger Johansson.

Det tyska systemet möjliggör annars för att ett mycket stort antal asylsökande skulle kunna försöka ta sig till Sverige.

"Det här gör ju också att det är ännu viktigare att vi har våra id-kontroller och våra gränskontroller. Vi har flera hundratusen i Tyskland som skulle kunna vara aktuella att röra sig norrut", säger Morgan Johansson i Bryssel.

Tyck till