ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenskt Näringsliv: LO motarbetar jobben

  • Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv. Foto: TT

Erik Ullenhag (L) är starkt kritisk mot LO:s agerande i avtalsrörelsen. Nu ger sig även Svenskt Näringsliv in i debatten.

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag skriver i fredagens Di debatt att parterna i de senaste avtalsrörelserna inte tagit sitt ansvar vad gäller lägstalönerna.

Erik Ullenhag poängterar att de lägstalöner som arbetsgivarna måste förhålla sig till ligger runt 20.000 kronor, inte 15.000 som LO och Socialdemokraterna påstår.

Han avslutar med att han hoppas att statistiken ska leda till eftertanke, och om inte parterna axlar sitt ansvar måste politiska beslut tas.

LO avböjer att kommentera eftersom de tycker att de redan gjort sin ståndpunkt klar i frågan.

Svenskt Näringsliv är dock kritiska mot LO:s agerande:

”Eftersom LO motarbetar framväxten av fler enkla jobb förstår jag att frustration inom politiken tilltar. I avtalsrörelsen drivs frysta ingångslöner av förbund inom Svenskt Näringsliv medan facken kräver att ingångslönerna ska höjas mer än genomsnittet. Kostnaderna för att anställa nyanlända med kort utbildning behöver gå ned. Vi har tagit initiativ till en modern lärlingsanställning, men detta avvisas av LO.” säger Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv.

 

Tyck till