ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SEB: Så dyr blir dollarn

  • SEB bedömer att USA:s centralbank kommer att överraska marknaden med snabbare räntehöjningar än väntat. På bild centralbankschef Janet Yellen. Foto: TT

Det kan vara läge att växla reskassan redan nu inför årets USA-semester. Dollarn ska upp mer, spår SEB.

Innan året är slut har dollarn stigit till 8,80 kronor, bedömer SEB i en ny valutaprognos.

På fredagen handlades USA-valutan till drygt 8,30 kr. Senast dollarn nådde 8,80 mot kronan var i augusti 2014. Men så sent som i oktober i fjol kostade en dollar bara 8,10 kr.

Vanligtvis väger den specifikt svenska ekonomiska utvecklingen tungt när kronans framtida styrka mot dollarn ska bedömas. Men Riksbanken har sedan en tid tillbaka aktivt bromsat kronans förstärkning och lekt följa-John med Europeiska centralbanken ECB, för att med hjälp av högre importpriser får fart på svensk inflation.

Så länge Riksbankens inriktning på att skugga ECB består blir det viktigare att titta på drivkrafterna bakom eurons kurs mot dollarn, skriver SEB i en analys.

De främsta drivkrafterna för relationen euro-dollar är: relativ räntepolitik mellan ECB och USA:s centralbank Fed, förändringar i Kinas valutareserv, oljepriset och generell riskaptit.

SEB bedömer att Fed kommer att överraska marknaden med snabbare räntehöjningar än väntat, samtidigt som ECB nyss aviserat en ny räntesänkning.

”Givet nuvarande prissättning tror vi att marknaden är alltför negativ vad gäller utsikterna för USA-ekonomin och att marknadens prissättning av Fed förmodligen är fel”, skriver SEB.

”Eftersom vi är mer optimistiska om tillväxten, inflationen och riskaptiten generellt har vi hållit fast vid en positiv syn på dollarn på medellång sikt”, fortsätter banken.

Samtidigt syns nu försiktiga tecken på att Riksbanken kan börja släppa taget om kronkursen och låta den stärkas mer, noterar SEB. Det antydde exempelvis vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley nyligen. Hon sa i en intervju med Svenska Dagbladet att det är dags att ”lyfta blicken” och att hon kan leva med att kronan tillfälligt stärks snabbare än vad Riksbankens räknat med.

Gör Riksbanken allvar av ett sådant fotbyte talar det för en starkare krona, och starkare semesterkassa framöver för resande både till Europa och USA.

Tyck till