ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så mycket tjänar oljefondstopparna

  • Foto: TT/Colourbox

Den norska oljefonden är värden största statliga förmögenhetsfond med ett marknadsvärde på 7.400 miljarder kronor. I jämförelse med övriga finansbranschen får toppcheferna dock en relativt modest ersättning. Det skriver Dagens næringsliv.

Den norska oljefonden är en storspelare på finansmarknaden med ett marknadsvärde på totalt 7.400 miljarder kronor. Under 2015 levererade fonden en avkastning på 2,7 procent eller 332 miljarder kronor.

Jämfört med övriga storspelare på finansmarknaden så får oljefondens toppchefer dock en relativt blygsam ersättning. Vill man bestämma över Norges oljemiljarder får man nöja sig med en fast ersättning utan några bonusar, skriver Dagens næringsliv.

Oljefondens vd Yngve Slyngstad kammade under 2015 hem en ersättning på 6.159.480 kronor. Detta var en ökning på 0,6 procent jämfört med året före och med tanke på att Norge hade en inflation på 2,3 procent under 2015 hade han faktiskt en reallöneminskning, skriver Dagens næringsliv.

Vice vd Trond Grande kammade hem 4.195.613 kronor medan Øyvind Gjærevoll Schanke, chef för tillgångsstrategier, hade en lön på 4.562.028 kronor.

Toppchefen som kammade hem det största lönekuvertet var Petter Johnsen, chef för aktiestrategier, med 8.255.867 kronor. Petter Johnsen bor och arbetar dock i London och fick sig ett rejält lönelyft mätt i norska kronor då pundet stärktes mot den norska kronan under 2015.  

Tyck till