ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Regeringens krav på kommunerna: Bygg mer

  • Magdalena Andersson vill sätta press på kommunerna för att lösa bostadskrisen. Foto: TT
Regeringen vill ha en snabb uppgörelse om bostadspolitiken men är samtidigt redo att gå fram på egen hand. Ett viktigt mål är att öka trycket på kommunerna. "Man kan diskutera både morötter och piska", säger finansminister Magdalena Andersson.

På fredagen träffades regeringen, alliansen och Vänsterpartiet för nya överläggningar om bostadspolitiken. Partierna står fortfarande långt ifrån varandra och det finns ännu ingen uppgörelse i sikte.

Samtidigt gör finansminister Magdalena Andersson klart att regeringen kommer att gå fram på egen hand om partierna inte kommer överens före sommaren.

”Vi vill inte dra ut på tiden. Det vi inte har kommit överens om i juni tror jag inte att vi kommer överens om i oktober heller”, säger hon.

Vid fredagens möte presenterade regeringen fem konkreta förslag, som man vill arbeta vidare med. Det handlar om:

  • Förenklade byggregler
  • Förändring av översikts- och detaljplaner
  • Snabbare överklagandeprocess
  • Ny standard för typgodkända hus
  • Skärpta krav på kommunerna

Magdalena Andersson lyfte efter mötet särskilt fram kommunernas ansvar och påpekade att det inte räcker med åtgärder från statens sida.

”Det byggs väldigt olika mycket i olika kommuner trots att det är samma byggregler som gäller överallt. Det visar att kommunen är en väldigt viktig aktör”, säger hon.

Regeringen har tidigare flaggat för bindande krav på kommunerna och vill nu diskutera hur man kan bryta ned behovet av nya bostäder på regional och kommunal nivå.

”Man kan diskutera incitament, man kan diskutera name and shame, man kan diskutera både morötter och piska”, säger Magdalena Andersson.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson beskriver fredagens samtal som ett litet steg i rätt riktning.

”Men det krävs väldigt mycket mer om det ska bli någon allvarlig förändring”, säger han.

Ulf Kristersson varnar för att enbart vältra över ansvaret på kommunerna.

”Min bestämda bild är att kommuner vill bygga och att de vill växa, men de upplever att det är staten som står i vägen”, säger han.

”Jag har själv varit kommunalråd i åtta år och vet hur många regler som hindrar byggande. Där måste staten föregå gott exempel och visa att vi på allvar är beredda att göra rejäla förenklingar.”

På nästa bostadsmöte ska skatterna och förutsättningarna att öka rörligheten på bostadsmarknaden upp på förhandlingsbordet.

Flera alliansföreträdare upprepade efter fredagens möte att regeringen måste välja om man ska luta sig mot alliansen eller Vänsterpartiet.

”Jag har mycket svårt att se framför mig hur en långtgående överenskommelse med regeringen ska kunna förena Vänsterpartiet och alliansen”, säger Ulf Kristersson.

Tyck till