ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor/valutor: Europaräntor ned, euron upp 

Europaräntorna sjönk, börserna steg kraftigt, medan euron först försvagades för att sedan gradvis åter stärkas på fredagen, efter ECB:s nya penningpolitiska lättnader på torsdagen.

Därmed gick utvecklingen i stort i motsatt riktning jämfört med på torsdagen då allt marknaden kunde fokusera på var att ECB-chefen Mario Draghi antytt att depositräntan troligen inte kommer att sänkas mer. Detta möttes med en betydande åtstramning av de finansiella förhållandena, betydligt högre marknadsräntor, en rejält starkare euro och sjunkande börskurser.

Enligt Johan Javeus, SEB, förstärktes ECB-chefens budskap av att han stängde dörren för ett system med olika räntesatser för olika aktörer med motiveringen att ECB inte vill sända signalen till marknaden att det i princip inte finns någon botten för räntan.

"Det finns en botten eftersom kraftigt negativa räntor är mycket skadligt för banksystemet. Även om andra åtgärder som ännu mer QE i olika former fortfarande finns kvar så är det som investerare svårt att skaka av sig känslan av att även ECB börjar komma till insikten att penningpolitiken har nått vägs ände och att de problem som återstår för ekonomin måste lösas på andra sätt", skrev Johan Javeus i ett kundbrev.

Roger Josefsson, chefekonom på Danske Bank, är dock "mindre övertygad" om att ytterligare räntesänkningar ligger långt borta och pekade på att ECB reviderade ned sin inflationsprognos kraftigt i närtid, från 1,0 procent för 2016 i decemberprognosen till 0,1 procent nu.

Inflationsstatistik på morgonen visade att Tysklands konsumentpriser i februari steg med definitiva 0,4 procent från månaden före, medan inflationstakten uppmättes till 0,0 procent. Detta var helt i linje med det preliminära utfallet.

Även Spaniens KPI kom in som väntat, -0,8 procent i februari från februari i fjol.

ECB-rådsledamoten Luc Coene är tveksam om hur snabbt ekonomin kan växa framöver, och huruvida ECB:s inflationsmål verkligen är realistiskt.

"Nu måste vi gradvis glömma ekonomisk tillväxt på 2-3 procent, ECB måste fråga sig självt om dess inflationsmål på 2 procent fortfarande är realistiskt", sade han i en intervju med De Tijd.

I Storbritannien kan dock löneinflation nu vara på väg. I en analys av tjänstemän på Bank of England framkommer att de krafter som dämpat lönetillväxten nu håller på att avta.

Här hemma redovisade SCB sin småhusbarometer, som visade att småhuspriserna steg med 3 procent under perioden december-februari jämfört med närmast föregående tremånadersperiod. Jämfört med samma period förra året har priserna ökat med 12 procent.

Den tyska tioårsräntan stod vid svensk stängning i 0,26 procent, 4 punkter högre än vid svensk stängning på torsdagen (efter att ha vänt uppåt efter vår stängning på torsdagen), medan den svenska tioåringen slutade 8 punkter högre till 0,61 procent. Räntegapet vidgades därmed från 31 till 35 punkter.

Periferiräntorna var betydligt ned med den tioåriga statsobligationen 12 punkter lägre på 1,34 procent. Jämfört med före ECB-besked och Draghi-kommentarer på torsdagen handlar det dock bara om en räntenedgång på 3 punkter.

USA-räntorna fortsatte torsdagskvällens uppgång, med tioårsräntan på 1,95 procent, 5 punkter högre än vid svensk stängning på torsdagen.

Importpriserna sjönk för åttonde månaden i rad, med 0,3 procent i februari från januari, och med 6,1 procent jämfört med februari i fjol. Nedgången var mindre än väntat. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades årstakten sjunka till -6,5 procent, från -6,3 procent i januari.

RDQ Economics skrev i ett kundbrev att de "känner starkt" att topparna i både det övergripande disinflationstrycket och kärn-disinflationstrycket ligger bakom oss. Stigande oljepriser och dämpad takt i dollarförsvagningen kommer sannolikt att hålla dessa trender intakta den närmaste tiden, enligt ekonomerna.

På valutamarknaden har euron försvagats något efter att under natten tillfälligt ha handlats över 1:12 mot dollarn. Vid svensk stängning stod den i 1:115, jämfört med 1:112 vid samma tid dagen före.

Dollarn har i sin tur tappat till 113:40 mot yenen (113:84).

Kronan har blivit 5 öre starkare till 8:35 mot dollarn och 2 öre starkare till 9:31 mot euron.

På torsdagseftermiddagen, efter ECB:s räntebesked, var kronan som lägst nere i 9:23 mot euron, men steg under kvällens lopp till strax under 9:38, för att sedan åter stärkas.

Swedbank skrev i ett kundbrev att uttalandet från Mario Draghi att ECB inte behöver sänka styrräntorna igen "avsevärt" begränsar pressen på Riksbanken att lätta mer på sin penningpolitik.

"Vi kvarstår därmed vid bedömningen att Riksbanken sänkt färdigt", skrev Swedbank. Riksbanken kan avvakta, och det som återstår är att "följa kronans utveckling".

Tyck till