ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Olja: Priserna vänder upp

Oljepriserna har vänt upp igen under fredagens handel, efter att ha tappat under gårdagen. Dagens vändning upp kom bland annat efter förväntningar på minskat utbud framöver.

"Vändningen i oljepriset ser ut att ha drivits av besked om minskad aktivitet från såväl Andarko, BP och Pemex. Dessutom har en mindre del av produktionen i Nigeria stängts", kommenterar DNB Bank på fredagen.

"Den betydande återhämtningen i priserna sedan i går visar att prisfallen för närvarande ses som bra köptillfällen. Det innebär ett tydligt skifte i sentimentet, givet att prisuppgångar för bara några veckor sedan sågs som bra anledningar att sälja", skriver Commerzbank på fredagen och tillägger att nyhetsflödet på senare tid också gett stöd till priserna.

Vidare meddelade IEA i sin månadsrapport att man skruvar ned utbudsprognosen utanför Opec avseende 2016 med 0,1 miljoner fat per dag jämfört med tidigare. Dessutom höjs efterfrågeprognosen med 0,2 miljoner fat per dag för i år.

Det globala utbudet av råolja sjönk med 180.000 fat per dag i februari och OECD:s kommersiella lager förväntas ha minskat i februari, för första gången på ett år.

IEA kommenterade sammantaget att det finns tecken på att oljepriserna har bottnat ut.

Under fredagen står återigen Baker Hughes uppdatering kring aktiva oljeriggar i USA, klockan 19.00, i fokus.

"Uppdateringen har visat betydande fall i aktivitetsnivån de senaste veckorna och har därmed bidragit positivt till oljeprisutvecklingen på måndagar", fortsätter DNB Bank.

Norne Securities kommenterar på fredagen att oljepriserna ser ut att gå mot den lägsta perioden av veckovisa ökningar sedan maj förra året, efter tecken på stigande bränsleefterfrågan från USA och minskande råoljeproduktion.

"Bensinkonsumtionen under de senaste fyra veckorna visade den högsta nivån sedan september, samtidigt som råoljeproduktionen var fortsatt nära de lägsta nivåerna sedan november 2014", skriver Norne Securities angående USA-statistiken.

"Vi förväntar ingen utdragen period med svagare priser, eller någon återgång till tidigare bottennivåer, då det börjar bli allt mer tydligt att markant lägre borrningsaktivitet i USA dämpar oljeproduktionen där", skrev Commerzbank tidigare i veckan.

Tyck till