ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Obligationsräntor i USA vid högsta nivån på sex veckor

De amerikanska obligationsräntorna steg tydligt på torsdagen och har även fortsatt uppåt under natten. I skrivande stund noteras tioåringen vid den högstan nivån på sex veckor.

Marknaderna var slagiga under gårdagen. Euron tappade markant efter att Europeiska centralbanken först meddelat större stimulansåtgärder än väntat, men stärktes sedan efter att ordförande Mario Draghi indikerat att räntan ej kommer att sänkas igen.

"När euron stärktes efter Mario Draghis presskonferens - vilket betyder att dollarn försvagades - tolkade investerare det som att det nu är lättare för Federal Reserve att höja styrräntan i juni", säger räntestrateg vid Janney Montgomery Scott till Market Watch.

Den amerikanska tioårsräntan steg 4 punkter till 1,93 procent. Vid den svenska penningmarknadens stängning stod tioåringen i 1,90 procent och nu på morgonen står den i 1,95 procent.

Trettioåringen steg 2 punkter till 2,70 procent. Vid den svenska stängningen stod den i 2,67 procent och nu på morgonen står den i 2,70 procent.

Fredagens amerikanska statistik består av importpriser för februari. Efter veckans tunna USA-kalender väntas flera makropunkter nästa vecka, däribland Federal Reserves besked - där penningpolitiken av de allra flesta bedömare bedöms lämnas oförändrad.

Frågan är istället om centralbanken kan höja räntan i juni, vilket enligt flera bedömare beror på den inkommande ekonomiska statistiken och huruvida finansmarknaderna har stabiliserat sig till dess.

"En svagare USD skulle öka sannolikheten för en tidigare höjning och vår prognos är fortfarande att de höjer i juni", skriver Nordea.

Tyck till