ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny styrelse ska rensa upp i Rikshem

  • BOLAG I BLÅSVÄDER. Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, byter både ordförande och vd efter Di:s avslöjanden. Den nya styrelsen ska nu strama upp rutiner. Foto: Anya Alenberg

Jan-Erik Höjvall fick på fredagen lämna jobbet som vd för Rikshem och Mats Mared ordförandeposten.
Den nya styrelsen som leds av affärsjuristen Svante Johansson startar nu jakten på en ny vd.

I förra veckan enades ägarna AMF och Fjärde AP-fonden om att gräva ned stridsyxan, byta ut Jan-Erik Höjvall och fortsätta att äga Rikshem tillsammans. På fredagseftermiddagen samlades representanter för de två pensionsjättarna på kontoret i centrala Stockholm för att hålla årsstämma och styrelsemöten.

En sak var klar på förhand: detta var Jan-Erik Höjvalls och Mats Mareds sista dag i bolaget. Den förre Skanskadirektören Mats Mared hade förbrukat sitt förtroende som ordförande sedan han ifrågasatt ägarnas beslut i brev till bolagets affärskontakter och in i det sista backat upp vännen Jan-Erik Höjvall.

Svante Johansson som tog över ordförandeklubban har tidigare arbetat som advokat och är adjungerad professor i associationsrätt vid Stockholms universitet, kompetens som kan komma väl pass i nuvarande fas. Hans uppgift blir nu att ena styrelsen och därmed ytterst även ägarna och få en ny ordinarie vd på plats. Styrelsen gav alltså i går Jan-Erik Höjvall sparken och därmed utvecklades hans fallskräm på nära 3,5 miljoner kronor.

I väntan på att en ny vd rekryteras går Rikshems förvaltningschef Sven-Göran Svensson in som tillförordnad vd. Styrelsen påbörjar nu jakten efter en erfaren vd från fastighetsvärlden som inte bara ska klara av att restaurera förtroendet för Rikshem efter skandalen kring den tidigare ledningen utan även bygga ut och förädla bolagets fastighetsbestånd på 32 miljarder kronor.

Enligt uppgift till Di ses inte Sven-Göran Svensson som en kandidat för jobbet som ordinarie vd. Han rekryterades av Jan-Erik Höjvall och de båda står varandra mycket nära sedan decennier tillbaka. De arbetade bland annat tillsammans på AP fastigheter, nuvarande Vasakronan, och har under åren på Rikshem representerat flitigt ihop.

Vid stämman i går valdes Tomas Flodén och Mats Efraimsson in i Rikshems styrelse. De arbetar båda in om AMF. Peder Hasslev, vice vd för AMF, avgick ur styrelsen.

”Vi anser att det är bra för Rikshem att nytt blod tillförs styrelsen. Dessutom blir min roll som ägarrepresentant för AMF tydligare”, säger han.

Fjärde AP-fondens vice vd Magnus Eriksson lämnar styrelsen, eftersom han har sagt upp sig från fonden. Samtidigt omvaldes i går fondens representanter Ulrika Malmberg Livijn och Olof Nyström i Rikshems styrelse. För bara några veckor sedan röstade de för fortsatt förtroende för Jan-Erik Höjvall som vd. I går fattade de beslut om att ge honom sparken.

Den nya styrelsens uppgift blir nu också att strama upp rutinerna i bolaget och vara tydlig mot ledningen. När Di frågar Fjärde AP-fondens ordförande Monica Caneman om lärdomarna av Rikshem svarar hon så här:

”Jag tycker att det är väldigt viktigt att alla företag har tydliga och väl motiverade riktlinjer och policys runt governance-frågor och att dessa kommuniceras tydligt i ett företag. Sedan är det viktigt att såväl ledning, styrelse, externrevisorer och interna kontrollorgan ser till så bolagen har en god efterlevnad av sådana riktlinjer och policys. Detta är en lärdom för alla involverad i denna fråga och det blir nu högsta prioritet i Rikshem att åtgärda de brister som funnits.”

Tyck till