ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Nordiska börserna: ECB och olja bakom lyft

ECB-glädje och oljeuppgång fick de nordiska börserna att stiga brett i fredagshandeln, efter en svängig gårdag.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden 2,1 procent högre vid nivån 939.

Torsdagens aggressiva stimulanspaket från ECB fick ett ljummet mottagande av investerare, som valde att fokusera på att depositräntan troligen inte kommer att sänkas mer. I fredagshandeln, efter att beskeden sjunkit in, syntes mer optimism vilket tillsammans med ett mindre oljerally satte fart på börserna.

I Köpenhamn avslutade OMXC20 vid plus 1,3 procent med tydligast stöd från de stora bankerna, vilka också gick starkt på de stora Europabörserna. Nordea, Danske Bank och Jyske Bank låg samtliga tre högt upp på vinnarlistan.

Att Brentoljan höll sig ovan 40 dollar per fat gav stöd till tungviktaren Maersk som klättrade drygt 2 procent efter tre trista börsdagar för konglomeratet.

En sämre utveckling hade Coloplast som backade 2 procent sedan bolaget, som utvecklar och säljer sjukvårdsprodukter, missat ett stort hälsovårdskontrakt i USA.

På norskt börsgolv stängde OBX-index vid plus 0,5 procent. Vid sidan av storbolagen rusade biometribolagen Next och Idex runt 10 procent vardera. I en sektoranalys har Carnegie höjt den förstnämnda till köp, medan banken inleder bevakning av den sistnämnda med en köprekommendation.

Avslutningsvis ökade OMXH25 1,8 procent i Helsingfors med en överrepresentation av konjunkturkänsligt och verkstadsbolag på vinnarlistan. Stålbolaget Outokumpu intog förstaplatsen med plus 7 procent medan Outotec och Cargotec var upp runt 4 procent vardera.

Tyck till