ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

New York-börsen: Handeln nådde årshögsta

Ett omprövat ECB-beslut och uppgång i oljan, fick Wall Street att stänga fredagshandeln på plus vilket betyder fjärde uppgångsveckan i följd.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 1,3 procent till 17.212. S&P 500 klättrade 1,7 procent till 2.022 vilket var den högsta stängningen för året. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,9 procent till 4.748.

Omkring 980 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.800 miljoner aktier omsatts.

"Alla aggressiva försök att stimulera tillväxt och hålla expansionen på rätt väg är positivt. Farhågorna för en global recession har dragit sig tillbaka, vilket har varit en av nycklarna", sade Joe Quinlan, marknadsstrateg vid US Trust Bank, till Bloomberg News.

Torsdagens besked från ECB om att öka stimulanserna men att räntan sannolikt nått botten, ledde till en svängig session på USA-börsen som dock avslutade starkt. Uppåtrörelsen fortsatte i fredagshandeln efter att investerare omvärderat och omfamnat Mario Draghis åtgärder.

Inom S&P500 gick bank starkt med Bank of America och Citigroup på plus 3 procent vardera. Att WTI-oljan ökade nära 2 procent hjälpte energisektorn, som steg för fjärde veckan i rad. Tungviktarna Exxon och Chevron steg båda tydligt.

Vidare rusade Ulta Salon Cosmetics 17 procent efter att företaget, som säljer kosmetika och skönhetsprodukter, levererat en vinst som överträffade förväntningarna samt guidat för bättre tider. Därtill höjde JP Morgan höjt sin riktkurs för aktien.

Avslutningsvis steg Alnylam Pharmaceuticals 7 procent efter att JP Morgan höjt sin rekommendation till övervikt för läkemedelsbolaget.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 4 punkter till 1,97 procent.

Tyck till