ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mystisk investerare skrämmer slag på Istanbulbörsen

  • Foto: Bloomberg

En okänd investerare med större plånbok än någon annan får turkiska börshandlare att fly fältet, skriver Bloomberg News.

Den mystiske handlaren har fått smeknamnet ”Herif”, det vill säga ”Snubben” på turkiska, och misstänks använda avancerade algoritmer för att dominera på marknaden.

Storköpen började för ett och ett halvt år sedan i form av investeringar för 450 miljoner dollar, motsvarande nästan 3,8 miljarder kronor, under en enda handelsdag. Det utgjorde nästan dubbelt så mycket som marknadens genomsnitt.

Nu är ”Snubben” tillbaka med allt mer frekventa jätteköp. Ovissheten om när han ska slå till härnäst får konkurrenterna att lägga benen på ryggen av rädsla, enligt handlare och bankanställda.

Ännu har ingen lyckats klura ut vem som ligger bakom investeringarna, men mönstret tycks vara att byta mellan olika lokala mäklarfirmor. Den senaste, Yatirim Finansman, har som resultat blivit den största nettoköparen på marknaden, med god marginal.

”Ingen vet någonting med säkerhet, och det här är Turkiet där alla oftast vet vad som pågår”, säger Turgay Ozaner på Istanbul Portfolio till Bloomberg.

Kunderna på minst en europeisk bank har slutat att ta emot blankningar på turkiska aktier i och med investerarens användning av komplexa algoritmer, och andra håller sig utanför marknaden i väntan på mer information, säger en person med insyn.

Att en enstaka aktör kan flytta index är inte ovanligt på tillväxtmarknader, men i Istanbul har ingen sett något liknande.

”Det är en jättetjur i porslinsaffären. Han har djupare fickor än någon annan och kan röra marknaden i vilken riktning som helst”, säger Kerem Baykal, fondförvaltare på Ak Portfoy.

Isik Okte, investeringsstrateg på TEB Invest/BNP Paribas, tror dock inte att den mystiske investeraren kommer att kunna dominera för evigt.

”Den här algoritmkillen har precis upptäckt en ny marknad och han håller i taktpinnen eftersom det inte finns tillräcklig konkurrens, men den kommer”, säger Okte och fortsätter:

”Vi är i en väldigt tidig fas, men utvecklade marknader har lärt oss att maskinerna alltid vinner.”

Tyck till