ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mats Qviberg: "Jag vet inte"

  • Finansmannen Mats Qviberg. Foto: Maja Suslin / TT

Finansmannen Mats Qviberg hade svårt att svara på många av åklagarens frågor när han förhördes i HQ-rättegången.

"Jag vet inte, den frågan får du ställa till någon i banken", blev ofta svaret.

Rättegången i Stockholms tingsrätt mot de fem tidigare topparna i HQ rullade på fredagen in på dag 12. Dagen var vikt åt förhör med Mats Qviberg som i sin roll som ordförande i moderbolaget HQ AB står åtalad för grovt svindleri, ett brott som kan ge minst sex månaders fängelse.

”Jag heter Mats Qviberg och jag är 62 år gammal”, inledde finansmannen sin dag.

Han ägnade därefter en knapp halvtimme åt att beskriva sig själv och sitt yrkesliv, och framställde sig själv som en långsiktig placerare och hederlig skattebetalare som aldrig berikat sig själv på små aktieägares bekostnad.

”Jag och min familj har betalat 600 Mkr i skatt de senaste åren. Vi har betalat 100.000 kronor i skatt varje dag, julafton inkluderat”, poängterade Mats Qviberg.

Finansmannens advokater har tidigare gjort sitt bästa för att visa att Mats Qviberg i rollen som ordförande i moderbolaget inte var inblandad i HQ Banks verksamhet. Ekobrottsmyndigheten chefsåklagare Martin Tidén började just i den änden och ställde frågor om mejl och sms-trafik som ska peka på att Mats Qviberg visst lade sig i hur banken sköttes.

Snart övergick rättegången till ett förhör om Mats Qvibergs kunskaper i värdering av en tradingportfölj och stundtals ett rent glosförhör med frågor av typen ”Kan du definiera edgen?”.

Men när chefsåklagaren började skjuta in sig på detaljfrågor svävade Mats Qviberg ofta på svaret.

”Jag är ledsen men jag vet inte, den frågan får du ställa till någon i banken”, sa han och underströk att det handlade om sju-åtta år gamla händelser.

Det brände också till när Martin Tidén närmade sig de kritiska frågorna, bland annat vad sades på det beryktade styrelsmötet 17 maj 2010 i HQ då ledamoten Catharina Lagerstam ville ompröva värderingen av tradingportföljen och skicka ut en vinstvarning.

Hur gick den diskussionen?, frågade åklagaren.

”Jag minns inte, jag var rätt tagen”, svarade Mats Qviberg.

Åklagaren dök flera gånger ned i styrelseprotokoll och polisförhör för grilla Mats Qviberg som flera gånger fick ta tillbaka vad han sagt i polisförhör för fyra år sedan. Till exempel sa han i polisförhören att han före jul 2009 fått information om att riskavdelningen varnat för tradingportföljen.

”En ren missuppfattning från min sida. Jag har blandat ihop i september med december”, sa han i på fredagen i tingsrätten.

De åtalades advokater hade tidigare under morgonen fortsatt att försöka skjuta Ekobrottsmyndighetens åtal i sank. Mats Qvibergs försvarare började förhandlingen med att återigen peka på de kontakter som finns mellan åklagarsidan och dagens HQ AB som driver en skadeståndsprocess mot Mats Qviberg med flera.

Försvararna läste upp ett sms med innehållet ”Hej, visst har du koll på detta mejl”, som chefsåklagaren i nyligen fått från företrädare för HQ.

”Det är med stigande förvåning vi betraktar åklagarens processföring”, sa den åtalade revisorns advokat Torgny Wetterberg.

Det fick Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Martin Tidén att reageras.

”Det får vara någon ordning på vad advokat Wetterberg för fram”, protesterade åklagaren.

Rättegången mot de fem HQ-topparna pågår till början av maj.

Tyck till