ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Maktstrid i Lindab

  • MISSNÖJD. ”Jag ser att Kjell Nilssons andra ordförandeuppdrag inte heller har varit bra”, säger Sven Hagströmer, storägare i Creades. Foto: JENS LYESTRADE

En storstrid har blossat upp i byggunderleverantören Lindab. Störste ägaren Creades ville byta ut ordförande Kjell Nilsson men blev i stället utan styrelseplats.
”Jag har inte varit med om något liknande under hela min karriär”, säger Sven Hagströmer, huvudägare i Creades.

Di skrev redan i november 2014 att Sven Hagströmer sannolikt ville att Creades vd Per Frankling skulle ta över ordförandeposten i Lindab från Kjell Nilsson.

I valberedningsarbetet inför vårens bolagsstämma har Per Frankling, som själv sitter i valberedningen, både lanserat sig själv och andra kandidater som ersättare till Kjell Nilsson.

Det har dock slutat med förskräckelse för Creades. Lindabs andra och tredje största ägare, Lannebo Fonder och Fjärde AP-fonden, har ryckt ut till försvar för Kjell Nilsson och dessutom tvingat bort Per Frankling från Lindabs styrelse.

Det betyder att Lindabs största ägare inte har en enda representant i styrelsen.

”Vi har i flera år pratat om att vi inte har förtroende för Kjell Nilsson med hans bakgrund från Trelleborg. Vi har föreslagit många ordförandekandidater ända sedan 2012. Jag har presenterat kandidaterna för Mats Andersson (Fjärde AP-fondens avgående vd, Di:s anm) och ställt våra kandidater mot Kjell Nilsson”, säger Sven Hagströmer, ordförande för Creades.

”Nu förstår jag inte hur Mats Andersson tänker. Är han och Kjell Nilsson också kompisar och håller varandra om ryggen?”

Noterbart är att Fjärde AP-fonden blev en storägare i Lindab så sent som 2015. Det är inte det enda bolaget där Fjärde AP-fonden och Mats Andersson slutit upp bakom Kjell Nilsson.

I Semcon, ett bolag där Kjell Nilsson också är ordförande och som också har underpresterat på börsen, seglade Fjärde AP-fonden upp som storägare 2013.

Sven Hagströmer är ytterst kritisk mot Fjärde AP-fonden.

”Jag har haft stor respekt för Fjärde AP-fonden och dess företrädare fram till Rikshem (skandalen som Di avslöjade, Di:s anm), som jag har följt ganska nära. Fjärde AP-fonden har hamnat helt fel, att man håller sina kompisar om ryggen och struntar i revisorsutredningar och allt annat, det är ren korruption i min värld.”

Vad är felet med Kjell Nilsson som ordförande för Lindab?
”Jag har varit med så länge att jag såg när han blev utsparkad ur Trelleborg. Det räcker för mig. Och sedan ser vi att hans andra ordförandeuppdrag inte heller har varit bra. Det är en man som har väldigt hög uppfattning om sig själv.”

Kjell Nilsson fick sparken från vd-jobbet i Trelleborg 1999 efter kritik mot hans dyra vanor, privata flygplansresor och jakter.

Tidigare har Creades fört fram tankar på att Lindab ska delas men enligt Sven Hagströmer är inte det en orsak till den nuvarande striden.

Han har inte fått någon förklaring till varför Per Frankling inte får en plats i Lindabs styrelse.

Peter Rönström från Lannebo Fonder, som är ordförande för valberedningen i Lindab, hävdar att han inte har tillåtelse att berätta varför valberedningen vill tvinga ut Per Frankling.

”Jag har inte rätt att offentliggöra valberedningens interna arbete. Men orsaken till att Per Frankling fick lämna är självklart inte att han lanserade en ny ordförandekandidat, vilket han påstår. Men vi erbjudit Creades att lansera en annan kandidat än Per Frankling”, säger Peter Rönström.

Varför stöder Lannebo återval av Kjell Nilsson som ordförande?
”För att han har gjort ett bra jobb.”

Mats Andersson ska lämna vd-posten för Fjärde AP-fonden i sviterna efter fondens ansvar för skandalen i Rikshem.

Hur påverkar det Lannebo Fonders renommé att nu samarbeta med Mats Andersson i Lindab?
”Rikshem har inget med Lindabs styrelsenominering att göra. Per Colleen (chef för aktieförvaltningen på Fjärde AP-fonden, Di:s anm) har representerat Fjärde AP-fonden i Lindab”, säger Peter Rönström.

Tyck till