ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Magdalena Andersson: "Det är ett väldigt drag"

  • Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jessica Gow / TT

Finansminister Magdalena Andersson gläds åt de starka svenska tillväxtsiffrorna. Men det finns en rad orosmoln och i bakgrunden spökar ett eventuellt brittiskt EU-utträde.

När regeringen om en månad lägger fram vårbudgeten i riksdagen ska Magdalena Andersson presentera en ny prognos över det ekonomiska läget.

Och hon gör det med urstarka nyckeltal i ryggen. Tillväxten låg i fjol på 4,1 procent och exporten ökade överraskande starkt.

”Det är oerhört glädjande att svensk ekonomi växer så starkt”, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

”Inte minst att tillväxten är bred, att vi både ser investeringar i Sverige – både privata och offentliga – och att de svenska exportföretagen fått ett sådant lyft”, säger hon.

Visa bedömare hävdar att den svenska ekonomin är dopad, med tanke på de låga räntorna. Hur ser du på det?
”Vi har ett väldigt lågt ränteläge och en väldigt låg inflation i Sverige, men det är inte bara i Sverige”, säger Magdalena Andersson.

”Att vi har en expansiv penningpolitik är någonting som vi delar med stora delar av västvärlden, men vi har ändå en betydligt högre tillväxt än många andra länder.”

Hur uthållig är den här uppgången?
”Det är väldigt svårt att säga”, säger finansministern och pekar bland annat på frågetecken kring Kina, diskussionen om de europeiska bankerna och läget på börserna.

”Om det blir en svagare tillväxt i omvärlden så brukar det förr eller senare påverka svensk ekonomi. Men just nu är det ett väldigt drag hos oss”, säger Magdalena Andersson.

Det kanske största orosmolnet är den brittiska folkomröstningen om EU som hålls i slutet av juni. När Finlands finansminister Alexander Stubb för en knapp månad sedan träffade Magdalena Andersson i Stockholm varnade han för att ett brittiskt EU-utträde skulle kunna utlösa en ny finanskris.

Hur orolig är du för en Brexit?
”Det är viktigt att ta det här på allvar, men samtidigt är det viktigt att säga att det är upp till det brittiska folket att välja om man vill vara med i EU eller inte”, säger Magdalena Andersson.

”Men det är klart att det inte kommer att påverka den europeiska ekonomin i en positiv riktning. För Sveriges del så är Storbritannien en viktig allierad i väldigt många frågor, så det kommer naturligtvis påverka oss.”

Fjolårets stora flyktingmottagande har dominerat den politiska debatten det senaste året och medför stora utmaningar när det gäller till exempel jobb, skolan och bostadsförsörjningen.

”Här handlar det helt om hur bra vi är på att öppna upp samhället så att människor kommer i arbete. Om vi är framgångsrika där har vi en fantastisk tillväxtpotential även framöver”, säger Magdalena Andersson.

Tyck till