ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lockheed ska 3D-printa satelliter

  • Foto: Colourbox

Lockheed Martin, som är den största leverantören av teknik till Pentagon, siktar på att sänka sina tillverkningskostnader dramatiskt och korta ned tiden det tar att bygga nya satelliter med upp till 40 procent. Det målet bedöms kunna nås genom framsteg inom metallbaserad 3d-printing och andra teknologier, skriver branschsajten 3ders.org.

Bland andra svenska Arcam är verksamma inom additiv tillverkning i metall. Bolagets ena affärsområde riktar sig mot aerospace-sektorn med aktörer som Airbus, GKN Aerospace och Avio Aero.Lockheed har dominerat satellitbranschen under lång tid. Kostnaderna är dock höga vid tillverkningen, både sett i tid och rent finansiellt. Det amerikanska flygvapnet ska snart ge ett beslut om hur man ska byta ut och förstärka de satelliter som bland annat används för missilvarningar. Beslutet väntas baseras på tre viktiga faktorer: kvalitet, hastighet och pengar.

Genom att införa additiv tillverkning i metall och andra teknologier siktar Lockheed på att förbättra sig inom samtliga tre faktorer och därmed behålla sin marknadsledande position.

I dagsläget har Lockheed Martin över 100 3D-printers vid sina anläggningar runt om i USA. Dessutom har man fem innovationscenter inom additiv tillverkning.

Lockheed Martin har redan börjat implementera 3D-printingteknik för att producera vissa komponenter för satelliter i titan, aluminium och Inconel. Bolaget nämner bland annat att en metallkomponent tillverkad med Sciaky 3D-skrivare kan reducera ledtiderna med 80 procent eller mer.

Tyck till