ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

”Kinnevik är en ikonisk institution”

Ett nytt ansikte gör entré i näringslivstoppen när sydafrikanen Tom Boardman tar över ordförandeposterna i investmentbolaget Kinnevik och teleoperatören Millicom.
”Det här är en stor händelse för mig”, säger Tom Boardman.

Som ordförande för Kinnevik och Millicom har Tom Boardman det yttersta ansvaret för bolag värda 105 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Tom Boardman började sin karriär som entreprenör i Sydafrika där han på 1980-talet byggde upp en möbelkedja inspirerad av Ikea. Efter att ha sålt den hamnade han i finanssektorn och 2003–2010 var han vd för Nedbank Group.

2011 tog Tom Boardman plats i Kinneviks styrelse.

”Det här är en stor händelse för mig. Under de fem år som jag har suttit i styrelsen har det gått upp för mig vilken ikonisk institution Kinnevik är i Sverige och hur mycket Cristina Stenbeck ses som Kinnevik och som en rep-resentant för familjen. Så det är klart att det känns som ett stort uppdrag”, säger Tom Boardman.

Att han blir ordförande är uppenbart ett sätt att avlasta Cristina Stenbeck som ska ägna sig mer åt framtida investeringar och gruppens nästa steg snarare än åt att leda gruppens tyngsta styrelser.

”Cristina har under några år gjort båda jobben, dels varit styrelseordförande, och dels varit en viktig del av investeringsarbetet i Kinnevik.”

Kinnevik har en kassa på 8 miljarder kronor efter bland annat för-säljningen av Avito i Ryssland. När kommer ni att börja investera den?
”Vi har ingen brådska och vi kommer att fortsätta titta på företag inom hälsa, utbildning och fintech.”

Tom Boardman påpekar att investmentbolaget har investerat i ett av de sammanlagt 200 bolag som Kinnevik har tittat på det senaste året.

”Kinnevik är inne i en stark position just nu. Världen är svår just nu med volatila marknader och stor osäkerhet på många håll. Genom det är det bra att ha en stark position finansiellt.”

Kinneviks styrelse kommer efter stämman att utökas med tysken Lothar Lanz, föreslagen som ny ordförande i Zalando. Han är även styrelseledamot i tyska mediejätten Axel Springer, TAG Immobilien och Home 24 och har ett långt förflutet i den tyska medieindustrin.

I Kinneviks styrelse sitter även Anders Borg, Dame Amelia Fawcett, Wilhelm Klingspor, Eric Mitteregger, John Shakeshaft.

”En av de sakerna som har attraherat mig mest sedan min första intervju med Cristina Stenbeck för över fem år sedan är den kultur och de värden som är rotade i Kinnevik.”

Betydligt större förändringar genomförs i Millicoms styrelse. Där stiger Cristina Stenbeck, Anders Borg, Paul Donovan och Dame Amelia Fawcett åt sidan. I stället tar Tom Boardman, Janet Davidson och Simon Duffy plats i styrelsen.

Tyck till