ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Fredagsfest på Stockholmsbörsen

Efter en stökig torsdag avslutades veckan med ett glädjeskutt på Stockholmsbörsen. Bankerna bidrog mest till klättringen, medan småspararfavoriten Fingerprint Cards gick mot strömmen.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index lyfte med 2,1 procent på fredagen. Indexet OMXS30, som följer börsens mest omsatta bolag, steg i sin tur med 2,4 procent. I Europa var börshumöret än bättre. Milanobörsen lyfte med 4,8 procent, tyska DAX-index ökade 3,5 procent och Madridbörsens IBEX 35 klättrade 3,7 procent.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, säger att marknaden har lugnat ned sig efter torsdagens ECB-förvirring.

”Jag tror att man har låtit det smälta lite och tänkt över det ett varv till.”

Finanssektorn agerade ledsagare med investmentbolaget Ratos som främsta utropstecken, upp hela 10,1 procent. Bankerna, som fick ett lyft av torsdagens ECB-besked innan de drogs ned i raset under slutspurten, gick starkt i hela Europa på fredagen. Swedbank presterade bäst bland storbankerna med sin ökning om 4,4 procent, följd av Nordea som steg 3,7 procent.

”Värderingen av banker har varit så ohyggligt låg. Det har varit en extremt negativ förväntansbild men om den inte materialiseras blir det som en gummiboll som studsar tillbaka”, säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank.

Kinnevik steg på beskedet om att ordföranden Cristina Stenbeck lämnar över klubban till styrelsekollegan Tom Boardman vid vårens årsstämma och går ner till en vanlig styrelseplats istället. Den mer omsatta B-aktien steg 2,8 procent på beskedet.

Att Cristina Stenbeck dessutom lämnar Millicoms styrelse fick inledningsvis en motsatt kursreaktion. Aktien sjönk som mest meddrygt 2 procent i morgonhandeln men tog igen sig och stängde dagen med en uppgång på 1,1 procent.

 

Råvarubolagen steg i en rekyl efter torsdagseftermiddagens tunga fall. Gruvbolaget Boliden fick då stryk efter beskedet om ett köp av den finska Kevitsa-gruvan, men klättrade 6,3 procent på fredagen efter tre höjda riktkurser och en sänkt rekommendation under morgonen. Aluminiumbolaget Profilgruppen ökade 1,3 procent och ståljätten SSAB stängde upp 4,8 procent.

”Det är spekulationer om att det ska bli lite bättre konjunktur. Det har ju också varit en del metallprisgångar under året”, säger Lundevall rörande utvecklingen för Boliden och SSAB.

Oljebolaget Africa Oil steg 5,3 procent, efter att ha pendlat mellan 2 och 6 procent under morgonen. Den Kandabaserade sektorkollegan Blackpearl Resources rusade 6,1 procent. Enquest ökade i sin tur med 4,2 procent efter att ha snuddat vid nollan under förmiddagen, och Lundin Petroleum noterade en uppgång på 2,1 procent.

Oljepriserna har återhämtat sig efter torsdagen och ett fat Nordsjöolja handlas för 40,41 dollar under eftermiddagen. Amerikanska WTI har stigit än mer och handlas nu för omkring 38,50 dollar fatet.

Biometribolaget Fingerprint Cards fick kämpa i motvind efter att en sektoranalys från Carnegie resulterat i en sänkt riktkurs. På förhoppningsmarknaden smarta kort tror investmentbanken att norska Idex kommer kunna ta en marknadsandel på 55 procent i framtiden, medan svenska Fingerprint får nöja sig med 30 procent.

"Vi tror att Idex kommer att dominera den mindre och nyetablerade marknaden för smarta kort, medan Next Biometrics och Fingerprint Cards kommer att dominera vertikalerna utanför konsumentelektronik", skrev Carnegie enligt nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint-aktien föll mest bland storbolagen med sin nedgång om 3,7 procent.

Även Wall Street går starkt under den amerikanska fredagsförmiddagen. Vid klockan 17.50 svensk tid stiger de tre huvudindexen med 1,2-1,4 procent.