ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Experterna: Oförändrat från Fed

Efter ECB:s märkliga föreställning på torsdagen riktas blickarna nu mot Federal Reserves räntekommitté, FOMC, som håller sitt andra möte för året den 15-16 mars.

Grundtipset verkar vara att den amerikanska centralbanken fortsätter att avvakta med ytterligare räntehöjningar, men att de samtidigt håller dörren öppen för en räntehöjning vid något av de nästkommande mötena om allt går som det ska.

Bland de 77 ekonomer som Bloomberg News tillfrågat är det endast fyra som tror att Fed kommer att höja målintervallet för Fed funds med ytterligare 25 punkter på onsdag. Övriga 73 tror att ränteintervallet kommer att ligga kvar på 0,25-0,50 procent efter mötet.

Wall Street Journals Fedreporter, Jon Hilsenrath, skrev tidigare i veckan att Fed sannolikt kommer att lämna styrräntan oförändrad nästa vecka, och lämna frågan om nästan räntehöjning i stort sett obesvarad på grund av deras osäkerhet om marknaderna och de globala utsikterna.

"För ordförande Janet Yellen betyder det troligen att hon måste utforma ett budskap som ger centralbanken flexibilitet att höja i april eller juni om ekonomin utvecklas väl kommande veckor, men utan att göra något åtagande om en höjning utifall datautfallen överraskar negativt eller om ny marknadsturbulens utbryter", skrev Jon Hilsenrath.

Dana Saporta och James Sweeney, ekonomer på Credit Suisse i New York, skriver i ett kundbrev att även de räknar med att Fed lämnar styrräntan oförändrad på onsdag, men att de samtidigt fortsätter att slå tillbaka mot marknadens skepsis beträffande omfattningen på åtstramningarna senare i år.

Prissättningen på räntemarknaden indikerar för närvarande att Fed kommer att höja styrräntan, med 25 punkter, endast en gång (sent) i år, vilket står i kontrast till Fedledamöternas egna konsensusprognos om fyra räntehöjningar (med 25 punkter) under 2016.

Marknadens prissättning har färgats av turbulensen på globala marknader i början av året, och oro för den globala konjunkturen. Credit Suisse-ekonomerna tror dock att Fed kommer att notera förbättringar i USA:s ekonomiska statistik efter inbromsningen i slutet av förra året.

"I synnerhet kommer vi att titta efter referenser till starkare hushållskonsumtion och produktionsdata hittills i år", skriver de.

Ekonomerna tillägger att återhämtningen i USA-ekonomin fortsatt samlar kraft, och den är ännu inte tillräckligt stark för att förmå Fed att strama åt redan denna månad.

"Det handlar också om ämnet väldigt låga inflationsförväntningar i USA, vilket komplicerar utsikterna för framsteg mot Feds inflationsmål på 2 procent", skriver Dana Saporta och James Sweeney.

Givet att turbulensen på globala finansmarknader har dämpats tydligt den senaste tiden lär Fedledamöterna "andas lugnare" nu än de gjorde vid förra FOMC-mötet i januari. Men Credit Suisse-ekonomerna tror ändå att ledamöterna måste balansera eventuell optimism om USA-ekonomin med ett löfte om fortsatt vaksamhet och databeroende.

Beträffande Fedledamöternas nya ränteprognoser, som publiceras i samband med räntebeskedet på onsdag, räknar Credit Suisse med att konsensusprognosen fortsatt kommer att ligga väl över vad som prisas in på marknader, men antalet implicita räntehöjningar i "dot plot" kommer sannolikt att sänkas till 3 gånger 25 punkter, från fyra i december. Prognosen för styrräntan i slutet av 2018 kan samtidigt sänkas från 3,25 till 3,00 procent.

Fedchefen Janet Yellen väntas också framhålla Feds förväntningar om att USA-ekonomin kan fortsätta växa i en takt nära potentialen, trots motvindar för exporten och mot energisektorn.

"Vi räknar med att Yellen kommer att lämna dörren öppen för en räntehöjning redan vid FOMC-mötet i slutet av april eller i mitten av juni. Men hennes presskonferens kommer troligen inkludera ett tillräckligt försiktigt språk för att antyda att en längre period av bevakande väntan är motiverad", skriver Dana Saporta och James Sweeney.

Credit Suisse egen prognos är att Fed nöjer sig med två räntehöjningar i år, med 25 punkter i september och i december, vilket skulle betyda att styrränteintervallet ligger på "ännu ackommoderande" 0,75-1,00 procent i slutet av 2016.

Tyck till