ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Elpriset i februari det lägsta på 15 år

  • Foto: TT
Medelspotpriset i elområde Stockholm var i februari i år drygt 18 öre per kWh. Det är tio öre lägre än i februari i fjol och det lägsta under samma period sedan år 2000, enligt elbolaget Bixias månadsrapport.

Det låga elpriset beror till stor del på det milda vädret, ett överskott i den hydrologiska balansen och de låga bränslepriserna. Medeltemperaturen i februari har legat cirka 2,7 grader över det normala i Norden. Dock var förra årets medeltemperatur i februari ännu högre, hela 3,8 grader högre än normalt.

"Det milda vädret har påverkat konsumtionen av el nedåt, vilket har gjort att priserna är lägre. Ytterligare en orsak till de låga priserna är de välfyllda vattenmagasinen i Norge och därmed god tillgång på vattenkraft", säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia, i en kommentar.

Förnyelsebar energi svarade också för en del av produktionen. Vattenkraften svarade för 56 procent och vindkraften för 8 procent. Rosenberg tror att de vattenfyllda vattenmagasinen kommer att hålla nere priserna i närtid.

Tyck till