ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

E-handel i fokus för Mekonomen

När bilservicekoncernen Mekonomen på måndag håller sin första kapitalmarknadsdag på fyra år väntas en annan ton än sist det begav sig.

Då leddes Mekonomen av idésprutan Håkan Lundstedt och nya ambitiösa satsningar på bilglas, försäkring och e-handel lanserades med mål om att bli marknadsledande. Bolaget talade då också varmt om visionen att vara verksamt i "20 länder 2020".

Senare har Mekonomen flaggat bland annat för ett eget varumärke inom bildäck och testat drönare för att leverera reservdelar, samtidigt som försök görs att slå sig in på reservdelsmarknaden i erkänt utmanande Sydkorea.

Dessa satsningar har dock inte alla utvecklats i linje med de storslagna planerna och den nya ledningen under Magnus Johansson har tonat ned såväl planer som visioner. Siktet har i stället varit inställt på effektivisering, förbättrad logistik och kostnadssänkningar.

Det är just om de senare analytikerna nu räknar med mer information.

"Vi tror att fokus på kapitalmarknadsdagen kommer att vara på bolagsspecifika åtgärder, som hur förvärv och start-ups ska beskäras och integreras", skriver till exempel Swedbank inför mötet.

En annan vanlig diskussion bland analytiker är hur länge Mekonomen och dotterbolaget Meca ska ha separata lager i Strängnäs respektive näraliggande Eskilstuna.

Av intresse är också hur Mekonomen numera ser på en eventuell expansion utomlands. Att 2020-visionen begravs har Magnus Johansson låtit förstå mer än en gång, men det hindrar inte att nya projekt kan genomföras utanför Norden.

Även inom Norden finns dock frågetecken. Att den danska delen, som genomgått en kostsam omstrukturering men fortfarande går back, måste nå åtminstone nollstrecket i år har Magnus Johansson också varit tydlig med. Även i Finland har lönsamheten varit under press.

Av framtidsprojekten är det framför allt satsningen på e-handel som bedöms ha stor potential, men där marknaden inte fått särskilt mycket information.

"Lanseringen av en ny e-handelsplattform har inletts. Denna kommer att förbättra koordinering av erbjudande och inköp för alla affärsområden", noterar Swedbank.

En diskussion om Mekonomens nya finansiella mål, som lanserades lite i skymundan i samband med bokslutsrapporten, väntas också.

Kapitalmarknadsdagen hålls på måndagen den 14 mars vid Mecas anläggning i Rosersberg utanför Stockholm, med start klockan 8.30.

Tyck till