ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Brexit slår hårt mot svenska län

  • Vyer från Stockholm och Göteborg. Foto: AP
Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners med en varuexport som uppgår till cirka 85 miljarder kronor varje år. Vissa län, som har en stor del av sin totala export till Storbritannien, kan vänta sig mindre tillväxt och färre jobb om Brexit blir verklighet. 

Storbritannien är EU:s näst största ekonomi och en viktig handelspartner för Sverige. Enbart Norge, Tyskland och USA är viktigare för svensk handel, enligt Stockholms Handelskammare och siffror från SCB.

Om Storbritannien skulle påbörja ett utträde ur EU skulle handeln sannolikt försvåras eftersom det inte är troligt att ett nytt handelsavtal skulle förhandlas fram på kort tid, enligt Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

"Vi måste titta på vad som har krävts vid de senaste förhandlingarna. Exempelvis tog det sex år att förhandla fram handelsavtalet med Kanada. Om Storbritannien skulle få ett nytt avtal för fort finns det en risk att fler länder följer efter", sa han till Di efter ett seminarium om Brexit på fredagen.

Enligt Stockholms Handelskammare spelar Storbritannien olika stor roll för utrikeshandeln i olika delar av Sverige, men gemensamt för många län är att de har ökat sin export till landet de senaste tio åren.

Stockholm, som dominerar utvecklingen, har en varuexport på 27 miljarder kronor till Storbritannien, vilket motsvarar 9 procent av länets totala export.

"Det betyder att Storbritannien är huvudstadsregionens viktigaste exportmarknad. Om man bor i den här regionen bör man vara lite extra orolig för Brexit", sa Andreas Hatzigeorgiou.

I dag har Sverige åtta län som har minst åtta procent av sin totala export till Storbritannien. Det rör sig om Kronoberg, Kalmar, Västernorrland, Norrbotten, Stockholm, Östergötland, Dalarna och Halland.

Av dessa skulle Brexit framför allt få negativa konsekvenser för exportlänen Stockholm och Västra Götaland, men även för Kronoberg, Kalmar, Västernorrland och Norrbotten, enligt Stockholms Handelskammare. 

"Om vi får en situation där handelsrelationerna skakas om kommer många regioner att påverkas negativt. Det kommer att kosta jobb och utebliven tillväxt", fortsatte han.

Det finns dock mycket som talar för att den brittiska befolkningen kommer att rösta för att stanna, enligt Nicola Clase, ambassadör vid Sveriges ambassad i London.

"Ett skäl är den stora osäkerhet som förknippas med att lämna, men om det skulle inträffa saker som ger sken av att det är mer osäkert att stanna kan resultatet bli ett annat", sa hon, vid ett seminarium om Brexit på fredagen, och påpekade att en ny finansiell kris kan få britterna att vilja lämna EU.

 

Länens export av varor till Storbritannien

1. Stockholms län: 27 miljarder
2. Västra Götalands län: cirka 10 miljarder
3. Skåne län: 3,8 miljarder 
4. Kronobergs län: 3,6 miljarder 
5. Östergötlands län: 3,5 miljarder 
6. Norrbottens län: 2,8 miljarder 
7. Västmanlands län: 2,7 miljarder
8. Västernorrlands län: 2,4 miljarder
9. Dalarnas län: 2,2 miljarder 
10. Södermanlands län: 2,1 miljarder
11. Jönköpings län: 2 miljarder
12. Gävleborgs län: 1,6 miljarder
13. Kalmar län: 1,2 miljarder
14. Hallands län: 1,1 miljarder
15. Örebro län: 1 miljard
16. Uppsala län: 0,8 miljarder
17. Värmlands län: 0,7 miljarder
18. Västerbottens län: 0,5 miljarder
19. Blekinge län: 0,3 miljarder
20. Jämtlands län: 0,1 miljarder 

Tyck till