ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Bankerna får fart på Stockholmsbörsen

Det är flyt på börsen under fredagen. Efter en förvirrad torsdag är Stockholmsbörsen nu upp 1,7 procent och bankaktierna drar starkast.

Stockholmsbörsen går och är upp 1,8 procent vid 11:20 på fredagen. Indexet OMXS30 som följer börsens mest omsatta bolag stiger över 2 procent. I Europa stiger Milanbörsen mest, upp hela 4,2 procent. Tyska DAGS är upp 2,7 procent och Madridbörsens IBEX 35 stiger 2,8 procent.

Finanssektorn drar iväg och investmentbolaget Ratos är upp hela 9,7 procent. Bankerna, som fick ett lyft av torsdagens ECB-besked innan de drog ner i raset under den sista handelstimmen, går starkt i hela Europa på fredagen. STOXX Europe 600:s delindex för banker är upp 4,2 procent. Nordea och Swedbank slåss om topplaceringen bland storbankerna och stiger drygt 3,1 procent vardera.

Kinnevik stiger på beskedet om att ordföranden Cristina Stenbeck lämnar över klubban till styrelsekollegan Tom Boardman vid vårens årsstämma och går ner till en vanlig styrelseplats istället. Den mer omsatta B-aktien stiger över 2 procent på beskedet.

Att Cristina Stenbeck lämnar Millicoms styrelse får däremot aktien på fall. Kursen sjönk som mest drygt 2,3 procent i morgonhandeln men har repat sig och är nu upp 0,3 procent.

Råvarubolagen återhämtar sig också efter torsdagseftermiddagens ras. Gruvbolaget Boliden fick stryk då stryk efter beskedet om ett köp av den finska Kevitsa-gruvan men stiger nu 3,5 procent efter tre höjda riktkurser och en sänkt rekommendation under fredagsmorgonen. Aluminiumbolaget Profilgruppen är upp 3 procent och ståljätten SSAB stiger 2,9 procent.

Bland oljebolagen har Africa Oil pendlat mellan 2 och 6 procent under morgonen men tiger nu över 5 procent. Kandabaserade Blackpearl Resources rusar 6,8 procent. Enquest är upp 3 procent efter att ha snuddat vid nollan under förmiddagen och Lundin Petroleum noterar en uppgång på 1,8 procent.

Oljepriserna har återhämtat sig efter torsdagen och ett fat Nordsjöolja handlas nu för strax under 41 dollar fatet, upp 2 procent. Amerikanska WTI har stigit något mer, 2,4 procent, och handlas nu för strax under 39 dollar fatet.

Biometribolaget Fingerprint Cards kämpar i motvind efter att en sektorsanalys från Carnegie resulterat i sänkt riktkurs för fjolårets börsraket. På förhoppningsmarknaden smarta kort tror investmentbanken att norska Idex kommer kunna ta en marknadsandel på 55 procent i framtiden medan svenska Fingerprint får nöja sig med 30 procent.

"Vi tror att Idex kommer att dominera den mindre och nyetablerade marknaden för smarta kort, medan Next Biometrics och Fingerprint Cards kommer att dominera vertikalerna utanför konsumentelektronik", skriver Carnegie enligt nyhetsbyrån Direkt.

Tyck till