ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Viktor Munkhammar: "Ett fyrverkeri av åtgärder"

ECB lyckades med ett fyrverkeri av åtgärder överträffa marknadens högt ställda förväntningar. För svensk del är frågan hur Riksbanken reagerar.

Europeiska centralbanken ECB slår på stort. Huvudräntan sänks till noll från 0,05 procent och insättningsräntan till minus 0,4 procent från minus 0,3 procent.

Centralbanken utökar också köpen av räntepapper till 80 miljarder euro, motsvarande 740 miljarder kronor i månaden. Dessutom breddas programmet så att också företagsobligationer ingår. Ytterligare en åtgärd är riktade lån till banker med löptid upp till fyra år och en ränta så låg som insättningsräntan, det vill säga minus 0,4 procent.

Paketet är större och mer långtgående än vad marknadsaktörerna hade räknat med. Uppenbarligen har ECB, med chefen Mario Draghi i spetsen, till sist bestämt sig för att göra allt för att få upp inflationen i euroområdet.

En intressant fråga är hur Riksbanken ska reagera på överraskningen. Den svenska centralbanken har vid flera tillfällen påpekat att den mer eller mindre sitter i knät på de större kollegerna i omvärlden, med ECB som den viktigaste aktören.

Den viktigaste orsaken till det är att kronan skulle bli för stark om Riksbanken avviker alltför mycket från penningpolitiken i EMU. På onsdagen öppnade dock vice riksbankschef Cecilia Skingsley för en mer avslappnad hållning till bland annat växelkursen.

Frågan är om hon talade för hela direktionen eller om det var en personlig uppfattning. Svaret får vi senast den 21 april, så Riksbankens nästa räntebesked kommer.

Tyck till