ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA sjösätter historiens dyraste hangarfartyg

Den amerikanska flottan, US Navy, kommer under mars att ta sitt dyraste och mest avancerade hangarfartyg någonsin i drift. Det handlar om USS Gerald R. Ford som är döpt efter USA:s 38:e president med en prislapp på hisnande 13 miljarder dollar, rapporterar Marketwatch.

Hangarfartyget med den officiella beteckningen CVN-78 har har byggts av Huntington Ingalls Industries, som knoppades av 2011 från Northrop Grumman. Hangarfartyget kan ta en besättning på fler än 4.500 personer och väger 90.000 ton.

USS Gerald R. Ford kommer gå in i flottan och ersätta USS Enterprise (CVN-65) som togs ur aktiv tjänst i december 2012. Fartyget drivs av den nyutvecklade kärnreaktorn A1B.Gerald Ford var USA:s president mellan 1974 och 1977 och avled i december 2006. Han tjänstgjorde under andra världskriget som officer i flottan och blev efter juristexamen politiker med hemort i Michigan.

Tyck till