ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Gott humör smittar

En hyfsad uppgång syntes i den inledande torsdagshandeln på Wall Street, som sannolikt påverkades av ett gott humör på Europabörserna.

Europeiska centralbankens besked om sänkt styrränta och ökade tillgångsköp, lockade fram köparna samtidigt som ett oljepris i rött bromsade uppgången.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,7 procent till 17.123. S&P 500 ökade 0,8 procent till 2.005. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,9 procent till nivån 4.715.

Omkring 150 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 270 miljoner aktier omsatts.

"Från ett stimulansperspektiv verkar det som att ECB levererade. När man tittar på S&P500 måste man ta i beaktning det starka rallyt som vi haft en tid. Det kan vara så att det finns en motvilja att köpa tills vi får en konsolidering eller andhämtningspaus", sade Joe Bell, senior aktieanalytiker vid Schaeffers Investment i Cincinnati, till Bloomberg News.

Vid veckans höjdpunkt, eftermiddagens ECB-möte, beslutade centralbanken att sänka depositräntan med 10 punkter samt att utöka QE-programmet. Åtgärderna beskrevs av bedömare som mer aggressiva än väntat. De tydligaste vinnarna återfanns inom finanssektorn både i Europa och USA. Bank of America och Citigroup steg båda över 1 procent vardera.

Vidare var de närbesläktade bolagen Twitter och Square i ropet. Den förstnämnda uppges behöva öppna plånboken för att behålla sina anställda, efter att bolagets aktie förlorat så mycket av sitt värde, skriver Wall Street Journal. Senaste månaden har Twitter erbjudit ytterligare aktier till personalen, för att kompensera för det värde som gått förlorat sedan den anställde började arbeta i bolaget.

Bättre gick det för Square som ökade drygt 3 procent, efter att mobilbetalningsbolaget lämnat en intäktsprognos som var bättre än marknadens förväntningar. Jack Dorsey är vd för de båda bolagen som han också har grundat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 1,90 procent.

Tyck till