ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tokyobörsen på gott humör

  • Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT
Tokyobörsen var på gott humör på torsdagen och lyste grönt för första gången den här veckan. På de kinesiska fastlandsbörserna var stämningen blandad med stigande kurser på Shenzhenbörsen medan Shanghaibörsen faller.

Asienbörserna gick åt olika håll på torsdagen i spåren av färsk kinesisk makrodata och räntebesked från både Sydkoreas och Nya Zeelands centralbanker.

I Tokyo var stämningen god och Nikkei 225-indexet stiger med 1,3 procent. Därmed är Tokyobörsen på väg mot sin första handelsdag med stigande kurser. Yenen försvagades något mot dollarn och flera av de större japanska exportföretagen visade upp stigande kurser.

När klockan slog halv sju hade biltillverkaren Honda stigit med 1,6 procent medan sektorkollegan Toyota steg med 3,2 procent. Även Nissan hade god fart och aktien stiger med 2,2 procent

Den nationella statistikbyrån i Kina rapporterade att landets producentpriser sjönk med 4,9 procent i februari jämfört med samma period i fjol vilket var i linje med analytikernas prognos enligt en Bloombergenkät. Konsumentpriserna, KPI, steg med 2,3 procent i februari jämfört med samma månad 2015 vilket var 0,5 procentenheter över analytikernas prognos.

"Uppgången är tillfällig. Inflationen kommer troligen inte att bli ett orosmoln som kan begränsa penningpolitiken", skriver Zhao Yang, chefekonom för Kina vid Nomura i Hongkong i ett marknadsbrev.

Nomura anser att inflationstrycket i Kina är fortsatt dämpat och att det kommer ytterligare penningpolitiska lättnader.

De kinesiska fastlandsbörserna var på ett blandat humör och Shanghais kompositindex backade med 0,5 procent medan tekniktunga Shenzhen-börsen stiger med 0,6 procent. Även Hongkong-börsen hade medvind och stiger med 0,6 procent.

Nya Zeelands centralbank levererade på onsdagskvällen en oväntad räntesänkning på 25 punkter till 2,25 procent. Enligt en Reutersenkät hade en majoritet av analytikerna räknat med att de skulle lämna räntan oförändrad. Nya Zeelandsbörsen reagerade positivt och stängde med en uppgång på 0,8 procent.

Den Sydkoreanska centralbanken lämnade i sin tur styrräntan oförändrad och Kospi 200-indexet stiger med omkring 1 procent.

Tyck till