ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Surt slut på börsdagen

Live Blog Följ torsdagens börsöppning
 
Live Blog Följ torsdagens börsöppning
 
ECB fick fart på de europeiska börserna under eftermiddagen men centralbankschefen Mario Draghi verkar ha spelat bort uppgången under sin presskonferens. Stockholmsbörsen stängde på minus 0,8 procent på torsdagen.

ECB-torsdagen började bra. Den europeiska centralbanken plockade fram bazookan och lyckades överträffa de redan höga förväntningarna med en extra räntesänkning, en förlängning av stödköpsprogrammet och dessutom en oväntad utökning till företagsobligationer.

”Framför allt blir effekten på aktiemarknaderna att risknivån i europeiska banker och därmed också svenska sjunker ordentligt. Det är också den sektorn som går bäst på börsen”, säger Lars Söderfjell, placeringsstrateg på Swedbank.

Centralbanken fick den efterlängtade reaktionen – euron föll medan de europeiska börserna steg. Som mest var Stockholmsbörsen upp över 1,6 procent.

Rallyt varade bara en timme innan börserna började sjunka igen. Strax efter klockan 15 var Stockholmsbörsen tillbaka på samma nivåer som innan ECB-beskedet. Runt om i Europa surnade börserna och euron stärktes till högre nivåer än innan ECB avlossade bazookan. Vid stängning hade Stockholmsbörsen fallit till minus 0,8 procent.

En anledning kan vara att Mario Draghi inte lyckades hålla tungan rätt i mun under presskonferensen efter räntebeskedet. Detaljerna kring hur stödköpsprogrammet kommer att fungera framöver var oklara och på en direkt fråga om kommande räntesänkningar svarade Mario Draghi att han inte väntade sig sådana.

”Det fick hela euroreaktionen att vända”, förklarar Di:s makroexpert Viktor Munkhammar i en kommentar.

Det blev istället en bred nedgång under torsdagseftermiddagen. Lars Söderfjell framhåller ändå att ECB lyckades klå förväntningarna och påminner om att börsen stigit 7 av de senaste 10 börsdagarna innan centralbankens besked.

”Det kan vara det där klassiska med att köpa på ryktet och sälja på nyheten”, säger Lars Söderfjell.

Under de sista timmarna av torsdagshandeln var det bara finanssektorn som lyckades stå emot. Alla fyra storbankerna höll sig kvar till plus. Flera fastighetsbolag höll också stången mot nedgången. Hemfosa och Platzer stängde med uppgångar på 1,4 respektive 1,2 procent.

Betydligt värre såg det ut på andra håll. SKF tappade 3,7 procent efter gårdagskvällens besked om att biltillverkaren Peugot inlett en rättsprocess mot den svenska kullagertillverkaren. Gruvbolaget Boliden tappade 3,2 procent på köpet av den finska Kevitsa-gruvan, värt drygt 6 miljarder.

Det saknades knappast förlorare vid stängning. Atlas Copco och Volvo tappade drygt 2,5 procent vardera medan Sandvik, Nibe, Alfa Laval och Lundin Mining noterade nedgångar på mellan 2,3 och 2,4 procent.

”Hela gruppen konjunkturkänsliga bolag vände ner nu under eftermiddagen”, säger Lars Söderfjell.

Under eftermiddagen vände även oljepriserna ner. Nordsjöoljan Brent är tillbaka under 40 dollar fatet medan amerikanska WTI handlas för strax under 37,5 dollar per fat efter oklara besked om ett tidigare utlovat Opec-möte. Dessutom har oljan säsongen emot sig. Efterfrågan från raffinaderierna väntas minska i takt med att de påbörjar vårens underhåll innan högsäsongen drar igång i sommar.

Tyck till