ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SD-väljare har negativ människosyn

  • Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: Björn Lindgren / TT

SD-väljare har den mest negativa människosynen och tror oftare att personer innerst inne är egoister.
"Människosyn och tillit har en betydande roll för hur folk röstar", säger forskaren Maria Sandgren.

Maria Sandgrens forskargrupp vid Södertörns högskola ville gå djupare och undersöka vad som ligger bakom partisympatier.

"Ett huvudresultat är att människosyn och tillit är en vattendelare mellan Sverigedemokraterna och andra väljarna", säger Maria Sandgren.

I studien delades personer in i tre block: ett röd-grönt med dem som röstar på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Fi och Miljöpartiet; ett blå-grönt med dem som röstar på Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och KD samt ett gult block med dem som röstar på Sverigedemokraterna och små partier.

"De röd-gröna och blå-gröna blocken har en mer positiv syn på människan: att människor är värda att få hjälp när de behöver det och värda att älskas och respekteras mer villkorslöst. I det gula blocket, där man finner SD-väljare och andra små partier, är synen mer negativ", säger Sandgren.

Studien visade även att SD-sympatisörer litar mindre på andra människor än vad andra väljare gör och att de oftare tror att det finns fler onda människor än goda.

"Det finns en koppling mellan att ha en viss misstro och en negativ syn på sina medmänniskor. Det går hand i hand", säger Sandgren.

Runt 30 procent av svenskarna har SD-väljarnas tankesätt, visar studien.

Tyck till