ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Lugnt inför ECB-besked

Europeiska statspappersräntor sjunker svagt i torsdagens förmiddagshandel när marknadsaktörer inväntar viktiga besked från ECB. Euron handlas samtidigt nära oförändrat mot dollarn, efter att ha handlats starkare efter den svenska marknadens stängning på onsdagen.

Den kanske viktigaste frågan inför eftermiddagens räntebesked (klockan 13.45) och presskonferens (klockan 14.30) är om centralbanken kan undvika en upprepning av debaclet från den 3 december. Då hade marknadens förväntningar om nya stimulanser, till stor del till följd av "läckor" från centralbanksföreträdare, drivits upp till nivåer som ECB-rådet inte kunde uppfylla. Reaktionen från finansmarknaderna blev då kraftigt negativa.

Inför dagens räntebesked har tyska tioårsräntor handlats ned från cirka 0,63 procent vid årsskiftet till drygt 0,10 procent som lägst i slutet av februari, för att därefter ha vänt upp något till nuvarande cirka 0,22 procent.

Euron handlas samtidigt marginellt högre mot dollarn jämfört med vid årsskiftet, men har den senaste månaden pressats ned från en topp på 1:1375 den 11 februari till dagens 1:0970.

Att ECB med all sannolikhet kommer att leverera nya stimulanser efter dagens möte signalerades ganska tydligt av chefen Mario Draghi vid presskonferensen efter ECB-rådets januari-möte. Olika "ECB-läckor" på senare tid har dock mestadels fokuserat på att dämpa eventuella överdrivna förväntningar om riktigt kraftfulla åtgärder i dag, vilket åtminstone i någon mån kan vara en signal om att ECB inte vill upprepa december-fiaskot. Men om förväntningarna nu verkligen ligger på en rimlig nivå lär vi inte få veta förrän efter räntebeskedet och presskonferensen.

"Som allra minst kommer de att sänka depositräntan med 10 punkter, om inte lite mer, och de kommer troligen att expandera QE lite ytterligare", sade Nick Stamenkovic, räntestrateg vid RIA Capital Markets i Edinburgh, till Bloomberg News.

Han är dock inte övertygad om att detta kommer att få någon signifikant effekt på inflationsförväntningarna, "och risken är att ECB, som i december, kan göra marknaden besviken".

ECB kommer att ha nya tjänstemannaprognoser som underlag för dagens beslut. I december pekade prognoserna mot en HIKP-inflation i euroområdet på 1,0 procent i år och 1,6 procent 2017. Det kan jämföras med ECB:s senaste sammanställning av konsensusprognoserna från oberoende prognosmakare, som pekade mot 0,7 procent i år och 1,4 procent 2017.

Inför dagens räntebesked fick ECB-rådsledamöterna med sig att industriproduktionen i Frankrike var överraskande stark i januari, +1,3 procent jämfört med i december (väntat +0,8). Samtidigt reviderades decemberdata upp till -0,6 procent, från -1,6 procent. Tidigare i veckan visade motsvarande data från Tyskland också en överraskande stark utveckling i januari (samt upprevidering av december-data).

Den kortsiktiga internationella "centralbankspulsen" inför ECB-beskedet har varit något blandad; Nya Zeelands centralbank sänkte överraskande sin styrränta med 25 punkter, till 2,25 procent, tidigare i morse (lokal tid). Sydkoreas centralbank lämnade däremot sin styrränta oförändrad, på 1,50 procent. Det var visserligen väntat av en majoritet av tillfrågade analytiker, men en icke föraktlig minoritet av tillfrågade bedömare hade väntat en sänkning till 1,25 procent.

Svenska statsobligationsräntor handlas oregelbundet på torsdagsförmiddagen, kronan handlas nära oförändrat mot euron jämfört med noteringarna vid svenska stängningen på onsdagen.

KPI-data från Norge för februari visade återigen på oväntat hög inflationstakt, framför allt i kärninflationen som steg till 3,4 procent, från 3,0 procent i januari (väntat 3,1). Enligt Statistisk sentralbyrå var det främst livsmedelspriser som drog upp KPI i februari, +3,4 procent jämfört med i januari.

Enligt Norges Banks prognosbana från i december skulle februari-utfallet visa en KPI-inflationstakt på 2,8% medan kärninflationstakten väntas ha stigit till 3,1%.

Den norska kronan stärktes efter KPI-utfallet, euro/nok sjönk till 9:34, från drygt 9:38 tidigare på torsdagen.

Handelsbanken Oslo noterar i en tweet att det främst var priserna på flygresor som överraskade på uppsidan i februari, och det är något som de tror att Norges Bank kommer att "se igenom". Handelsbanken räknar därmed fortsatt med att Norges Bank kommer att sänka styrräntan vid nästa veckas möte.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30. Senare i kväll ska finansdepartementet sälja 30-åriga statsobligationer för 12 miljarder dollar.

  torsdag kl 10.20 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:4597 (8:4533) Statsobl 2y -0,63 (-0,62)
EUR/SEK 9:2785 (9:2791) Statsobl 10y 0,52 (0,53)
EUR/USD 1:0968 (1:0977) Räntegap/ty 30 (30)
US obl 10y 1,86 (1,86) Tysk obl 10y 0,22 (0,23)

 

Tyck till