ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Buller och bång

Torsdagens handel på de finansiella marknaderna dominerades helt och hållet av ett rejält "buller-och bång" från Europeiska centralbanken, ECB, som skapade stora fluktuationer i räntor, valutor och aktiekurser. Men när slutresultatet blev att euron stärktes mot dollarn, och att korta räntor steg, var det kanske inte helt vad ECB-rådet hade hoppats på.

ECB meddelade att depositräntan sänks 10 punkter, till -0,40 procent, vilket var i linje med de flesta prognoserna. Lite mer oväntat dock var att refinansieringsräntan sänktes med 5 punkter, till 0,00 procent.

Samtidigt kom besked om att de månatliga obligationsköpen i QE-programmet höjs från 60 till 80 miljarder euro, att företagsobligationer (icke-finansiella företag) med investment-grade-betyg, kan köpas i programmet. Därtill ska ECB erbjuda fyra nya riktade långsiktiga refinansieringsoperationer (TLTRO II) med start i juni, där lånevillkoren kan vara så låga som depositräntan.

Marknaderna markerade omedelbart på beskedet att de nya åtgärderna överträffade förväntningarna, euron försvagades markant mot andra valutor, europeiska statspappersräntor sjönk i långa löptider samtidigt som europeiska börser tog ett litet glädjeskutt. Därmed verkade ECB ha undvikit en upprepning av debaclet i december, då förväntningarna hade drivits upp till nivåer som ECB-rådet inte kunde uppfylla. Tyvärr gjorde marknadsrörelserna senare helt om när ECB-chefen Mario Draghi kommenterade beslutet.

Vid den efterföljande presskonferensen sade Mario Draghi att de nya åtgärderna hade utformats för att stärka momentum i den ekonomiska återhämtningen. Han sade vidare att räntan kommer att ligga kvar på nuvarande, eller lägre, nivå under en utdragen tid, att det nu större QE-programmet ska löpa "åtminstone" mars 2017, och att räntan kommer att förbli låg "väl bortom" QE-horisonten.

Men när sedan Mario Draghi som svar på en fråga om var räntebotten ligger, svarade att han inte väntar sig ytterligare räntesänkningar baserat på nuvarande utsikter reagerade marknaderna med att handla upp euro/usd från nivåer under 1:0850 till väl över 1:11. Samtidigt gröptes mycket av den tidigare nedgången i långa europaräntor ur och räntor med kortare löptider steg påtagligt.

Att Mario Draghi betonade att "fakta kan ändras" och att räntorna kommer att vara mycket låga under en lång period tog marknadsaktörer mindre notis om.

Martin Enlund, chefsstrateg på Nordea, kommenterade på Twitter att ECB tog fram stora bazookan, men sköt sig själva i foten.

ECB-tjänstemännens nya inflationsprognoser ger i alla fall en bra förklaring till ECB:s åtgärder på torsdagen. HIKP-inflationen väntas bli 0,1 procent i år, 1,3 procent 2017 och "bara" 1,6 procent 2018. I december väntades +1,0% i år och +1,6 procent nästa år.

Riksbankens prognoser om inflationen i euroområdet, i februari-rapporten, var dock redan så låga som +0,1 procent 2016, +1,4 2017 och 1,7 procent 2018, så man kan på ganska goda grunder anta att Riksbanken redan tagit mycket höjd för ECB:s nya åtgärder.

Svenska statsobligationsräntor steg något i korta och medellånga löptider på torsdagen, tioårsräntan handlades däremot oförändrat, till 0,53 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 31 punkter (30).

Euron stärktes drygt 5 öre mot kronan, till 9:33, medan dollarn försvagades drygt 5 öre, till 8:40. TCW-index steg till 128,85 (128,62).

Den amerikanska tioårsräntan noterades till 1,90 procent vid den svenska marknadens stängning, 4 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.

KPI-data från Norge för februari visade återigen på oväntat hög inflationstakt, framför allt i kärninflationen som steg till 3,4 procent, från 3,0 procent i januari (väntat 3,1). Enligt Statistisk sentralbyrå var det främst livsmedelspriser som drog upp KPI i februari, +3,4 procent jämfört med i januari.

Enligt Norges Banks prognosbana från i december skulle februari-utfallet visa en KPI-inflationstakt på 2,8% medan kärninflationstakten väntas ha stigit till 3,1%.

Erica Blomgren, analytiker på SEB Oslo, noterade i ett kundbrev att KPI fortsätter att överraska på uppsidan, men "det faktum att inflationen ligger väl över målet väntas inte bli en avgörande faktor för Norges Bank vid räntebeslutet den 17 mars".

SEB håller fast vid prognosen om att Norges Bank sänker räntan med 25 punkter, till 0,50 procent, nästa vecka.

Den norska kronan stärktes efter KPI-utfallet, euro/nok sjönk till 9:34 strax efter utfallet, från drygt 9:38 tidigare på torsdagen. Efter ECB:s räntebesked sjönk euro/nok vidare, till, 9:28, bara för att senare vända upp ända till 9:43.

KPI-inflationen i Kina tog också ett oväntat skutt, till 2,3 procent i februari från 1,8 procent i januari. Analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med att inflationen skulle ha legat kvar på 1,8 procent.

Det som drog upp inflationen var en kraftig uppväxling av livsmedelsinflationen, till 7,3 procent från 4,1 procent förra månaden. Detta är det vanliga säsongsmönstret vid det kinesiska nyåret, som i år inföll i februari. Dessutom var det kallt väder i Kina i slutet av januari/början av februari, vilket också pressade upp livsmedelspriserna. Exklusive livsmedel föll inflationen i stället tillbaka till 1,0 procent från 1,2 procent i januari.

Tyck till