ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oförändrat antal personer som går på bidrag

  • Statistiska centralbyrån. Foto: TT

Antalet personer som lever på bidrag ökar inte, men de regionala skillnaderna är fortsatt stora.

Antalet personer som går på bidrag och sociala ersättningar var oförändrat i fjol, jämfört med året före. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) fick 14,3 procent av befolkningen eller 809.475 personer, räknat på årsbasis, antingen sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension), ersättning vid arbetslöshet eller ekonomiskt bistånd.

Siffrorna anges i så kallade helårsekvivalenter, vilket avser det antal individer som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Exempelvis blir två personer som varit arbetslösa ett halvår vardera en helårsekvivalent.

Men det finns stora regionala skillnader i hur stor andel av befolkningen som försörjs av ersättningar och bidrag. Som lägst var denna andel i Stockholms län där 10,9 procent av befolkningen 20–64 år levde på sociala ersättningar och bidrag i fjol. Motsvarande siffra i Gävleborg var 18,9 procent.

Förra årets "bubblare" var Södermanlands län där andelen bidragsförsörjda ökade med 0,3 procentenheter, till 17,9 procent, vilket var näst störst andel i hela landet.

Tyck till