ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Meda-affär bakom starka förvärvssiffror

  • Fjolåret blev ett urstarkt år för förvärv och fusioner i Norden. Foto: Colourbox

Året har börjat starkt för företagsaffärer i Sverige och Norden, mycket tack vare en storaffär mellan två läkemedelsbolag.

Fjolåret blev ett urstarkt år för förvärv och fusioner i Norden. Bara i Sverige genomfördes 306 affärer till ett värde om totalt 20,9 miljarder euro, motsvarande närmare 200 miljarder kronor. Det är siffror som inte setts sedan finanskrisen svepte in.

Den starka utvecklingen har hållit i sig efter nyår. Hittills har det genomförts 117 fusioner och förvärv för totalt 130 mdr kronor i Norden. Det framgår av en färsk rapport från analystjänsten Mergermarkets.

Bakom den ovanligt starka siffran ligger en storaffär, brittiska Mylans köp av svenska läkemedelsbolaget Meda för över 80 mdr kronor.

Den nästa största affären hittills var det kinesiska uppköpet av norska mjukvarubolaget Opera, en affär värd cirka 10 mdr kronor.

”Vi såg en rekordhög förvärvsaktivitet i de nordiska länderna under 2015. I ett alltmer globalt turbulent makroekonomiskt klimat framstår de nordiska länderna för många investerare som en stabil och attraktiv region för investeringar”, kommenterar Kirsty Wilson, analyschef på Mergermarket.

Hon höjer dock en liten varningsflagg och påpekar att det osäkra konjunkturläget och låg tillväxt i Europa kan göra marknaden mer försiktig.

Analysföretaget pekar ut flera företagsförsäljningar som är på gång, bland annat ska ägarna till modeföretagen Eton och Oscar Jacobson samt Saab Automobiles reservdelsbolag Orio leta köpare till sina bolag.

Telia Sonera väntas också dra igång försäljningen av inkassobolaget Sergel Kredit under andra kvartalet.

Samtidigt ska bolag som Klarna, e-handlaren Eleven och SCA vara sugna på förvärv. Enligt Mergermarkets är det hög aktivitet i princip samtliga sektorer, utom hos råvarubolagen.

Tyck till