ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Martin Blomgren: Gunnebo rullar mot målet

Henrik Lange vill SKF:iera Gunnebo för att lyfta säkerhetsbolagets lönsamhet.
Greppen han kopplar är inte nya men likväl stärker de tron på att marginalmålet ska kunna infrias.

Ett tydligt budskap som Gunnebos vd Henrik Lange skickade vid torsdagens kapitalmarknadsdag var att bolaget ska gå från att vara ett örike bestående av många förvärvade enheter till att bli en mer sammanhållen koncern. En resa som ska mynna ut i mer standardisering, effektivare lagerhållning och andra stordriftsfördelar som lyfter lönsamheten.

Med sig från sitt förra jobb som finanschef på SKF har han en verktygslåda som backar upp ambitionen om att bättre kunna utnyttja storleken. Och till sin hjälp i SKF:ieringen har han finanschefen Susanne Larsson som liksom Henrik Lange kom från den större Göteborgsgrannen i fjol.

Men några nya tankegångar kring hur Gunnebo ska rattas är det knappast. När Di intervjuade förre vd:n Per Borgvall i slutet av 2014 dök ö-liknelsen också upp som ett viktigt argument för att förklara marginalpotentialen. Dittills hade bolaget fått jaga rörligt mål i Europa under många år när kostnaderna drogs ned men intäkterna samtidigt föll i sviterna av finanskrisen. Marginalmålet på 7 procent skulle dock inte vara långt borta om bara Europa stabiliserades, enligt Per Borgvall.

Sedan dess har den stora men i särklass minst lönsamma regionen Europa, Mellanöstern och Afrika visat prov på både bättre tillväxt och lite högre marginaler men parallellt har lönsamheten i Asia-Pacific och Americas, som står för vardera 18 procent av försäljningen, krupit nedåt.    
Precis som under 2014 hamnade därför den justerade rörelsemarginalen strax under målet i fjol med ett utfall på 6,6 procent.

Med en uttalad stordriftsagenda, paus för större förvärv och samtidigt något så ovanligt som organisk tillväxt, 3 procent i order under fjärde kvartalet, har Gunnebo rimligen chansen att äntligen infria marginalmålet.
Även efter den positiva kursreaktionen på torsdagen ligger p/e-talet strax under 12 i år om vi räknar med en rörelsemarginal på 7 procent. Visst finns det långsiktiga frågetecken kring efterfrågan på produkter kopplade till kontanter men det finns också ett ökat säkerhetsfokus som driver efterfrågan på tillträdeskontroll.

Är man försiktigt inställd så speglar värderingen ganska väl ett infriat mål på 7 procent men chansen att marginalen kan klättra något högre när Henrik Lange har fått ordning på öriket syns inte i kursen. Den potentialen borde vara värd åtminstone ett par kronor till.

Tyck till