ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"King of Wall Street" är död

  • John Gutfreund. Foto: Bloomberg
John Gutfreund, som på 1980-talet byggde upp mäklarfirman Salomon Brothers till en av de lönsammaste i branschen, avled på onsdagen vid 86 års ålder.

Det rapporterar amerikanska media.

John Gutfreund, vars karriär beskrivs målande i Michael Lewis välkända bok Liar's Poker, tog kontroll över vad som i slutet av 70-talet var en traditionell firma fokuserad på obligationshandel, då en skäligen sömnig verksamhet.

Ett år in på nästa decennium sålde han firman till råvaruhandlaren Phibro, men manövrerade snart ut den dåvarande Phibroledningen. Det sammanslagna bolaget bytte namn till Salomon Inc och fokus riktades mot obligationsmarknaden, berättar Bloomberg News.

Under Reaganeran expanderade bolagets verksamhet snabbt, med nya avdelningar för företagsförvärv och handel med bostadsobligationer och valutor. I mitten av decenniet, fram till börskraschen 1987, var Salomon en extremt framgångsrik verksamhet och John Gutfreund gick under benämningen King of Wall Street.

Själv var han en av New Yorks mest omtalade personer; känd för sin cigarr, sin hårdföra ledarstil och sin närvaro på den sociala scenen.

I början av 90-talat dalade hans stjärna dock snabbt, sedan Salomon ertappats med att ha lagt illegala bud vid en statspappersauktion – vilket det tog John Gutfreund flera månader att rapportera.

"Jag ber inte om ursäkt för något till någon. Ursäkter betyder inte ett skit. Vad som hände, hände", förklarade han för sina styrelsekollegor efter avslöjandet, skriver Wall Street Journal.

John Gutfreund tvingades emellertid snart avgå. Några år senare såldes Salomon till Travelers Group, som kom att bli en del av Citigroup.

Tyck till