ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kamp för kontanter i Tyskland

  • SKEPTISK. Jens Weidmann, chef för Bundesbank. Foto: TT

Sparsamma tyskar hotas av minusränta efter ECB:s räntesänkning.
Samtidigt attackeras deras kärlek till kontanter både av den tyska regeringen och ECB, medan liberaler och högerpopulister försvarar ”riktiga” pengar.

Medan svenskarna betalar även småsummor med kort är tyskarna misstänksamma. De betalar 79 procent av sina affärer kontant jämfört med svenskarnas 2 procent, enligt respektive centralbank. Var fjärde tysk betalar aldrig med kreditkort.

”Tyskarna älskar sina kontanter. Betalning med kreditkort ökar bara långsamt”, säger Thomas Köbel, analytiker på SEB i tyska finansmetropolen Frankfurt.

Nu diskuterar den tyska regeringen en maxgräns på 5.000 euro, 47.000 kronor, för kontanta betalningar. Det är ändå långt mer än de högsta beloppen i bland annat Frankrike, Italien och Spanien.

”Tyskarna ser försöken att avskaffa kontanthandel som ett angrepp på sin frihetliga rätt. De fruktar att de blir mer transparenta och att kontrollen över dem ökar. Risken för svarta pengar är underordnad enligt dem”, säger Thomas Köbel.

Samtidigt överväger Europeiska centralbanken att ta bort 500-eurosedeln, bekräftar ECB-chefen Mario Draghi för den tyska affärstidningen Handelsblatt. Frankrike driver på för att hejda terrorfinansiering.

Bundesbankchefen Jens Weidmann är skeptisk till om åtgärderna hjälper.

”Tror ni verkligen att kriminalitet försvinner om 500-eurosedeln inte längre finns? Det är också en öppen fråga om ett förbud mot stora kontantbetalningar hejdar olagliga aktiviteter”, sa han nyligen till FAZ.

Även de minsta mynten, som ändå bara hamnar i glasburkar, ligger illa till. De är dyra att tillverka och redan tagna ur trafik i bland annat Finland – men populära i Tyskland.

”Varje cent räknas i detaljhandeln, där konkurrensen är stor och marginalerna små”, kommenterar Tyska detaljhandelsföreningen HDE.

Liberala FDP:s partiledare Christian Lindner anser att ”kontanter är frihet” och kritiserar planerna på ett betalningstak som en kontroll av tyskarnas sparande.

”Åtgärden är ett svårt ingrepp i privatsfären som vi därför säger nej till”, twittrade han nyligen och fick raskt 150.000 favoritmarkeringar.

Partiet vill nu skriva in rätten att betala kontant i grundlagen.

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, ser kontanter som det sista hindret för negativ ränta på tyskarnas bankkonton. Försvinner fysiska pengar, försvinner varje flyktmöjlighet från straffränta anser partiet.

”Det går hand i hand med statens totala kontroll över medborgarna. Kontanter är frihet. Kontanter är levande dataskydd”, skriver AfD i ett upprop.

Även i Österrike värnar man sina eurosedlar. Alla de stora partierna utom Socialdemokraterna vill nu skriva in skydd för kontanter i grundlagen.

Deutsche Banks nya chef, John Cryan, tror dock att kontanterna till stora delar är borta redan om tio år.

”Kontanter är fruktansvärt dyra och ineffektiva”, sa John Cryan på världstoppmötet i Davos i januari.

Redan börjar delar av Tyskland bli kontantlöst. De flesta stora fotbollsarenor vägrar att ta emot kontanter och hänvisar till ett särskilt uppladdningsbart kontantkort om man vill köpa korv eller öl. Det har spridit sig till enstaka musikfestivaler.

Tyskarna kan inte heller längre betala skatt eller trafikböter kontant.

Tyck till