ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hög nota för gruvstädning

Städnotan av konkursade Blaikengruvan i Västerbotten ser ut att bli dubbelt så dyr jämfört med vad man tidigare trott – och skattebetalarna kommer att få stå för kalaset, rapporterar SVT Västerbotten.

Tonvis med zink och metallrester har läckt i sjön Storjuktan sedan 2007 då gruvverksamheten startade i området. Nu väntar ett omfattande saneringsarbete – annars riskerar uppemot 100 ton zink och andra rester årligen läcka ut i sjöar och vattendrag.

Prislappen för efterbehandlingsplanen, som gjorts på uppdrag av konkursbolaget, visar en summa på minst 140 miljoner kronor. Hittills har reningen av vattnet från gruvan kostat en miljon per månad. Men pengarna som konkursboet satt undan för miljön är redan slut.

"När det kommer till den slutliga efterbehandlingen så är det staten och skattebetalarnas pengar som kommer att användas", säger advokat Jan Lindahl till SVT.

Tyck till