ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fackförbund DO-anmäler Centerpartiet

  • Annie Lööf. Foto: TT
Fackförbundet Byggnads Örebro-Värmland anmäler Centerpartiet och partiordförande Annie Lööf till Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterar P4 Värmland.

Bakgrunden är ett uttalande av Lööf på Centerstämman i februari, då arbetsmarknadens parter uppmanades att komma överens om särskilda avtal för nyanlända med låga kvalifikationer – avtal som skulle medföra lägre ingångslöner.

Anmälan handlar inte om att fackförbundet är oroliga för lönedumpning enligt Kenneth Svärd, ordförande för Byggands Örebro-Värmland.

"Det är oförenligt med mänskliga rättigheter och människans lika värde", säger han till P4 Värmland.

Under våren har allianspartierna lanserat olika förslag där den gemensamma nämnaren är lägre löner för att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarkanden. Kristdemokraterna vill till exempel införa introduktionsanställningar där den anställde får 75 procent av en kollektivavtalsenlig heltidslön.

Centerpartiet har utmärkt sig bland riksdagspartierna genom att hålla kvar vid sin tidigare flyktingpolitik medan de flesta andra valde att lägga om partilinjen under hösten. Andra C-förslag för att underlätta asylmottagandet är att tillfälligt slopa kravet på lärarlegitimation och kravet på högskoleutbildad personal i barn- och ungdomsvården.

Tyck till