ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

ECB sänker räntan

Live Blog Följ direktrapporteringen kring ECB:s räntebesked
 
Live Blog Följ direktrapporteringen kring ECB:s räntebesked
 
Europeiska centralbanken, ECB, tog fram stora kanonen på torsdagen och överraskade marknaden. Men det höll inte riktigt hela vägen för ECB-chefen Mario Draghi.

ECB meddelade på torsdagen att styrräntan sänks till rekordlåga 0 procent. Banken sänker samtidigt inlåningsräntan minus 0,40 procent, också ett svårslaget rekord. Räntorna kommer att ligga på dessa nivåer, eller ännu lägre, under en utdragen period, sa Mario Draghi.

Dessutom utökas stödköpsprogrammet med 20 miljarder euro per månad till 80 miljarder euro och ECB lanserar nya förmånliga likviditetslån till bankerna.

Dagens Industris makroexpert Johanna Jeansson kommenterar beslutet: "ECB med chefen Mario Draghi lyckades (över)leverera på marknadens högt ställda förväntningar och det förklarar den positiva marknadsreaktionen. Anmärkningsvärt är att ECB nu ska börja köpa företagsobligationer och inte bara statsobligationer. Det borde gynna aktiemarknaden framöver."

Finansmarknaden reagerade också kraftigt på beskedet, börserna steg och euron försvagades.

Men på den följande presskonferensen sa ECB-chefen Mario Draghi att han nu sänkt färdigt, om inte nya fakta framkommer. Det fick euron att återhämta sig och börserna att falla tillbaka efter den första kraftiga uppgången.

ECB sänkte också BNP-prognoser för euroområdet både för 2016 och 2017 och räknar med en måttlig återhämtning. Centralbanken spår nu att BNP-tillväxten 2016 blir 1,4 procent, jämfört med tidigare 1,7 procent.

Samtidigt skruvar inflationsprognosen ned kraftigt. I december räknade ECB med att inflation 2016 skulle bli 1,0 procent, men nu tror centralbanken i stället på 0,1 procent i inflation.

Tyck till