ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Dokument: Warren Buffetts miljonvad

  • Warren Buffett. Foto: AP
Warren Buffett är trött på hedgefondernas höga avgifter. För att bevisa att förvaltarna blåser sina kunder har superinvesteraren utmanat dem i ett miljonvad.

Historien tar sin början år 2006 på den årliga stämman för superinvesteraren Warren Buffetts maktbolag Berkshire Hathaway. Sammankomsten, med karaktären av en festival snarare än en årsstämma, har som vanligt lockat tiotusentals besökare från världens alla hörn.

När Warren Buffett ställer sig på scen kommer plötsligt hedgefonder och deras prestationer på tal. Investeringsmogulen, som hittills gjort sig en förmögenhet motsvarande över 500 miljarder kronor, deklarerar sin ståndpunkt tydligt; att hedgefondförvaltarnas arbete inte är värt de stora summor de tar betalt av sina kunder. Buffett menar att en simpel indexfond med dess låga kostnad för den passiva förvaltningen i slutändan ger högre avkastning än proffsfonderna, när deras hutlösa fondavgifter räknats bort från avkastningens slutsumma.

Buffett deklarerar att han är beredd att anta ett vad. Och vem som helst är välkommen att utmana honom.

Under hösten mottar Buffett ett brev. Försändelsen når honom på traditionellt vis i ett kuvert med frimärke och avsändaren är signerad Ted Seides, delägare i New York-baserade kapitalförvaltningsbolaget Protégé. Företaget är grundat 2002 och förvaltar sina kunders kapital genom att i sin tur placera det i olika hedgefonder.

Det tar ett antal turer av förhandlingar och brevet hinner bli fullklottrat med handskrivna anteckningar, innan parterna är överens. Den 1:a januari 2008 sätts vadet formellt upp. Buffett och Seides placerar 320.000 dollar var i statsobligationer, som när räntan är inräknad ska summera ihop till 1 miljon dollar, 8,4 miljoner kronor i dagens penningvärde.  Men det är först när den 10-åriga vadslagningsperioden är slut år 2018.

Buffetts spelpjäs i tävlingen är den enklaste och tristaste tänkbara: USA:s äldsta indexfond grundad av Bougle Vanguard år 1976. Fonden bildades långt ifrån det hetsiga tempot på Wall Street och investerar kort och gott i S&P 500, de 500 största företagen på de amerikanska börserna. Förvaltningsavgiften är praktiskt taget obefintlig: 0,07 procent.

På andra sidan återfinns Seides tillsammans med de personer han själv anser vara eliten inom kapitalförvaltning. Hans team består av hela fem olika hedgefonder, var och en förvaltad av noga utvalda räknenissar med åratal av erfarenhet bakom sig och alla tänkbara finansiella instrument till sitt förfogande. Kvar efter avgifterna som förvaltarna tar ut blir 76 procent av det insatta kapitalet. Det betyder att experterna måste göra en avsevärt högre avkastning än index för att Seides ska lyckats slå Warren Buffett.

Starten blir den värsta tänkbara för Warren Buffett. Finanskrisen slår till och vid det första årets slut har Seides och hans kompani tagit ledningen rejält. Marknaden, och Buffetts indexfond, har tappat hela 45 procent, medan fondförvaltarna med sin hedgestrategi, lyckats få nedgången i sin portfölj att stanna på 25 procent.

I en kommentar jämför sig Buffett med sköldpaddan i den gamla fabeln, som långsamt och stadigt tar sig förbi dess ivrige motståndare - haren. Buffett är känd för att placera sina tillgångar långsiktigt i stabilt växande företag. Och redan några månader efter uttalandet har marknaden återhämtat sig, från och med 2009 och fram till 2014 slår den måttfulle investerarens indexfond hedgefondförvaltarna varje år.

Det enda som ser ut att kunna stoppa ”oraklet från Omaha” från att ta hem vinsten, eller åtminstone jämna ut resultatet i vadslagningen, är ännu en finanskris. Protégés förvaltare har hittills lyckats skydda sina tillgångar relativt bra de år som det sett dystert ut på marknaden. 2015 knappade hedgefonden in, dock ytterst marginellt, då den gick upp 1,7 procent medan index steg 1,4.

Ted Seides och hans förvaltare har dock mycket att ta igen om de ska lyckas vinna vadet. Indexfonden är i nuläget uppe i en avkastning på 66 procent sedan starten medan hedgefondförvaltarnas portfölj bara gått upp 22 procent. Seides själv skyller sina superförvaltares måttliga resultat på otur.

Kanske är det så att Warren Buffetts enda värdiga motståndare är Buffett själv. Aktierna i Berkshire Hathaway har sedan starten för 50 år sedan genererat en avkastning på i snitt 22 procent per år. Det är dubbelt så mycket som Vanguards indexfonds knappa elva procent. En hundring placerad i indexfonden år 1976 har idag växt till 18.500 kronor medan en hundring placerad i Berkshire Hathaway-aktier vid samma tidpunkt gett innehavaren hela två miljoner.

Fondförvaltarnas höga avgifter har uppmärksammats allt mer och vadet berör i förlängningen inte bara investeringsgurun och hedgefondförvaltarna utan inkluderar även alla de privatpersoner som placerar i fonder.

Oavsett hur vadslagningen slutar får prispengarna en rättmätig ägare, vinsten doneras nämligen till välgörenhet. Kammar Warren Buffett hem segern går pengarna till stiftelsen Girls Inc. Of Omaha, som hjälper utsatta flickor att stärka sin självkänsla.

2008, samma sommar som den nu 86-årige investeraren utmanade fondförvaltarna, lovade han även att donera en stor del av sin förmögenhet till Microsoftgrundaren Bill Gates och hans fru Melindas välgörenhetsstiftelse, ett projekt han nu håller på att fullfölja.

 

Källor: Berkshire Hathaways investerarbrev 2014, podcasten Planet Money avsnitt 688, Fortune Magazine.

Tyck till