ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Deutsche Bank ser lägre oljeefterfrågetillväxt i Kina

  • Foto: Colourbox

I en färsk analys varnar den internationella storbanken Deutsche Bank för att Kinas förväntade oljeefterfrågetillväxt är alldeles för hög. Det skriver Bloomberg.

Enligt Deutsche Banks råvaruanalytiker Michael Hsueh har Kina varit ansvariga för drygt en tredjedel av den globala efterfrågetillväxten på olja sedan millennieskiftet. En utveckling som flera aktörer som den amerikanska energimyndigheten EIA, Internationella energirådet och oljejätten BP tror kommer hålla i sig fram till 2035, skriver Bloomberg.

För att denna prognos ska infrias krävs det enligt Michael Hsueh att kinesiska konsumenter konsumera bensin i en hastighet som är i princip onåbar.

”Vi tror att oljeefterfrågetillväxten från passagerarfordonssektorn, som har stått för 66 procent av Kinas totala oljeefterfrågetillväxt sedan 2010, kan avta på medellångsikt och minska från och med 2024. Detta sprider tvivel över kapaciteten för fortsatt oljeefterfrågetillväxt i nuvarande takt på lång sikt i Kina och förlängningen i världen”, skriver Michael Hsueh i en analys.

Han höjer även ett varningens finger för att Kinas efterfrågetillväxt kan halveras från 2016 till 2020.

I spåren av de senaste årens oljeprisfall har mycket fokus legat på överutbudet och oljeproducenternas kamp för att behålla marknadsandelar. När marknaden väl har balanserat sig spår Michael Hsueh att efterfrågan istället kommer stå i centrum.

”Det finns en risk att den nuvarande perioden med överutbud kan följas av en period med sjunkande efterfrågetillväxt. Därmed begränsas oljeprisökningar över jämviktsnivån på lång sikt”, skriver Michael Hsueh.

Tyck till