ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Boliden köper finsk gruva för miljardbelopp

  • Foto: Per Larsson/TT
Gruvbolaget Boliden köper Kevista-gruvan i Finland. Köpeskillingen ligger på 712 miljoner dollar eller drygt 6 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Boliden är jakt och har i dag slutit ett avtal med det kanadensiska gruvbolaget First Quantum om att köpa Kevista-gruvan i Norra Finland. Kevista är en nickel-koppar-guld-PGM(platinametaller) gruva som producerade 6,7 miljoner ton malm under 2015.

"Detta förvärv är i linje med Bolidens strategi och en möjlighet att utöka verksamheten med en högkvalitativ gruva som passar ihop med Boliden både operationellt och geografiskt. Kevitsa startade produktionen i slutet av 2012 och befinner sig fortfarande i en utvecklingsfas, och vi ser flera synergier inom gruvdrift, anrikning, smältverksamhet och regional prospektering", säger Lennart Evrell, vd för Boliden i ett pressmeddelande.

Kevista har 380 anställda och omkring 200 entreprenörer. Enligt pressmeddelandet producerades totalt 8.805 ton nickel, 17.204 ton koppar, 400 kg guld, 992 kg platina 784 kg palladium i Kevista under 2015. EBIDTA uppgick till 355 Mkr medan EBIT landade på minus 51 Mkr.

"Tidpunkten passar oss väl. Vi har de senaste åren genomfört flera stora expansionsprojekt och är redo att ta oss an ett nytt större åtagande. Tillsammans med smältverken Kokkola och Harjavalta och gruvan Kylylahti innebär förvärvet av Kevitsa också att Boliden utvidgar sin närvaro i Finland - en attraktiv geologisk region", säger Lennart Evrell.

Köpeskillingen uppgår till 712 miljoner dollar, motsvarande drygt 6 miljarder kronor, och ska betalas kontant. Köpet finansieras av ett 24-månaders lån från Nordea.

Affären förutsätter godkännande från konkurrensmyndigheter.

Tyck till