ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Analytiker: Sluta deppa om världsekonomin

  • Foto: AP
Nu får det vara slut med talet om en ny global kris. Läget är inte värre än i fjol, hävdar brittiska Capital Economics i en färsk analys.

Oberoende Capital Economics är flitigt citerade i Di och kända för balanserade men ofta motvalls analyser av ekonomi och finansmarknader.

Nu drar Andrew Kenningham, analysfirmans seniorekonom, en lans för mer pepp och mindre depp om den globala konjunkturen.

”Vi ser inte någon dramatisk försämring av världsekonomins utsikter i år”, skriver han i en analys.

Han reagerar främst på IMF:s uttalande i början av veckan som han kallar för "apokalyptiskt".

Den internationella valutafonden flaggade för ytterligare en nedskrivning av årets globala BNP-tillväxt, efter prognossänkningen till svaga 3,4 procent så sent som i januari.

IMF:s vicechef David Lipton sa att utsikterna förmörkats och riskerna för ”ekonomisk urspårning” ökat sedan i januari, med svaga finansmarknader och ”branta nedgångar i globala handels- och kapitalflöden”.

Industrins framtidstro har dämpats markant, till svaga 50,6 globalt enligt Markits inköpschefsindex, börserna står globalt på minus för de senaste tolv månaderna och världshandeln går riktigt trögt.

Men IMF:s syn är ”för pessimistisk”, enligt Andrew Kenninghams analys.

”Många av dessa påstådda varningstecken ska tas med en nypa salt”, skriver han.

Superekonomen Olivier Blanchard, tidigare chefsekonom på IMF, ger stöd för en ljusare framtidsbild. Blanchard betonade på tisdagen att det senaste årets börsfall snarare ska ses som en tillnyktring från orimliga nivåer och att bankerna står mycket stadigare i dag än vid finanskrisen 2008, enligt Financial Times.

Här är Capital Economics argument för mer optimism om världsekonomin:

  • Inköpschefsindex och börser är välkänt skakiga. Det finns gott om historiska exempel på branta utförsåkningar som inte följts av kollaps för BNP-tillväxten.
  • Världshandelns dämpade tillväxt har naturliga förklaringar. Det tidiga 2000-talets injektioner av de stora tillväxtjättarnas inträde på världsmarknaden är uttömda.
  • Kinas importvolymer är fortfarande höga och bidrar stort till efterfrågan. Dessutom syns inga tecken de senaste månaderna på att Kinas inbromsning skulle ha förvärrats.
  • USA-konjunkturen är fortsatt en viktig ljuspunkt. Den stigande ekonomiska aktiviteten och inflationen steg i januari liksom den urstarka jobbsiffran i februari talar för det.
  • Euroländerna och Japan visar trög och bräcklig utveckling. Men få tecken tyder på nämnvärd försämring sedan årsskiftet.
  • Råvarupriserna har på kort sikt vänt upp. På längre sikt har de fallit, vilket av många tolkas som en negativ signal. Men med lite eftersläpning kommer lägre energipriser att ge stöd för konsumtion och tillväxt.
Tyck till