ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA vill skrämma Putin med Sverige

  • Vladimir Putin, Foto: TT
USA:s försvarsdepartement ser Sverige som en "byggsten i muren" mot ett Ryssland som blir alltmer hotfullt. Det säger den amerikanske departementshöjdaren James Townsend till Dagens Nyheter.

”Vi måste se till att Ryssland inser att detta inte är ett område där de kan kom­ma in och skrämmas och föroläm­pa. Vi måste alla agera tillsammans för att skapa denna mycket starka mur så att Putin förstår detta”, säger James Townsend, statssekreterare vid USA:s  försvarsdepartement, i en intervju med DN.

Rysslands militära upprustning de senaste åren och president Vladimir Putins alltmer oförutsägbara, aggressiva agerande kräver att Nato närmar sig sina samarbetsländer, enligt James Townsend.

”Detta är en tid när vi måste stå enade tillsammans. Nato måste stå starkt, vi måste ha starka partner som Sverige och Finland”, säger han till DN.

Ryska blickar mot Baltikum, militärövningar i Östersjön och flygincidenter som ”kränker luftrummet” upprör de nordiska länderna och bidrar till instabilitet, enligt James Townsend.

Han betonar att Sverige om landet så önskar är varmt välkommet i Nato. USA noterar samtidigt Sveriges ökning av försvarsanslagen på egen hand, i spåren av Putins höjda tonläge.

”Sverige är en byggsten i den starka muren när det gäller avskräckning”, säger han till DN och syftar på Ryssland.

Tyck till