ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA-börser: Bra start för bilaktier

Börserna i New York startade tisdagshandeln i positivt territorium, efter en svag avslutning föregående session.

Ett oljepris på plus och allmän optimism kring centralbanker bidrog till köplusten i den nya månaden.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,9 procent till 16.659. S&P 500 var upp 0,9 procent vid 1.950, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,1 procent till nivån 4.608.

Omkring 150 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 240 miljoner aktier omsatts.

"En bidragande orsak till att börsen stiger är att oljan ligger på plus. Vidare sänkte den kinesiska centralbanken reservkraven i går. Marknaden har uppvisat ett fint rally efter årets inledande nedgångar. Dock har volymen varit låg vilket indikerar att det inte varit någon övertygelse i rallyt. Den största oron är bankaktier och att kreditmarknaderna fortsätter att underprestera", sa Matt Maley, aktiestrateg vid Miller Tabak & Co i New York, till Bloomberg News.

S&P500 går in i mars med den längsta förlustperioden bakom sig sedan 2011, det breda indexet har backat tre månader i följd. Oro för tillväxten i Kina och raset i oljan har bidragit till börspressen.

Vid sidan av oljerelaterat fick bilaktier en fin start med Fiat-Chrysler på plus 3 procent sedan bolagets försäljning stigit 12 procent i februari. Ford och General Motors drogs med upp och ökade dryga procenten vardera.

Avslutningsvis klättrade oljan cirka 0,5 procent efter att ha stängt måndagens golvhandel i New York vid sju veckors högsta. Stimulansåtgärderna från Kina har lyft priset på förhoppning om att världens största konsument av olja ska importera mer olja.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 1,75 procent.

Tyck till