ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Uppstickare: Många vill dumpa Arla

  • Foto: TT/Colourbox
När allt fler småmejerier tar upp kampen mot mjölkjätten Arla ser pressade mjölkbönder en chans att öka inkomsterna. 

"Många vill dumpa Arla", hävdar Lennart Svenäng, delägare i Källsjö mejeri i Halland som startade 2006. "Flera har frågat om vi inte kan ta deras mjölk också."

ÄvenYngve Gustafsson, vd för nystartade Wermlands mejerier, får ta emot många samtal och förfrågningar från Arlabönder.

"Vihar åtta leverantörer nu, och nästan varje vecka ringer någon och frågar om de kan få leverera. Men vi kan inte ta in så många fler nu", säger han till TT.

BondeägdaArla hamnade i blåsvädret efter att SVT:s Uppdrag granskning visat hur bolaget lagt stora pengar på bland annat representation. Många upprörs över skandalerna. "Men om nu bönder försöker lämna mejerijätten handlar det snarare om mjölkpris", menar Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk, som tror att den senaste tidens skriverier knappast orsakar några större avhopp.

"Påmarginalen kanske", säger han och påpekar:

"Handlardet om att man vill byta mejeriföretag så är det ju också så att det inte finns hur mycket plats som helst i andra företag. De tar inte emot fler mjölkbönder än att det finns en marknad för produkterna som produceras."

"Detär inte heller Arla som är problemet — utan en svag världsmarknad som leder till allt mer pressade priser", säger Holmström.

Närman talar med mjölkbönder från andra mejerier så har de det tufft med.

Cirkafem procent lämnar årligen Arla av olika skäl — som ålder eller ekonomi. Arlas styrelseordförande Åke Hantoft ser inte någon risk för att tappa allt för många på grund av nya uppstickare.

Nejdet tror jag inte, inte till de små mejerierna. Det gäller att ha kapacitet och marknad, säger han till TT.

"Sommjölkbonde är det naturligt att man gör vad man kan för att utveckla sitt företag och sälja mjölken till bästa pris."

PeterLing i Ullared har drygt 40 kor och producerar ungefär 2 600 liter varannan dag. Än så länge levereras bara hälften till Källsjö mejeri. Men så snart han får klartecken om hundra procent så tar han adjö av Arla.

"Omjag skulle leverera allt till Källsjö skulle jag tjäna 15 000 mer i månaden."

StigGöransson, en av initiativtagarna till Gotlands Gårdsmejeri som just nu ligger i startgroparna kommer fortsätta leverera mjölk till Arla — tills vidare. Mejeriets ambition är att stå på helt egna ben.

"Vihoppas att det här ska bli lyckosamt. Först då kan man säga upp avtalet med Arla — men det vet vi inte än hur det kommer att gå."

Tyck till